· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Flessenpost uit Amsterdam, Hoogst
 Geheime Brieven van een prinses

 Reeks:

 

 Auteur:

 Harm de Jonge

 Aantal blz.

 132

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789047513971

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 brieven, geheim, vriendschap

 Prijs: €

 14,99

 

 

Op een dag vindt Tommie in Amsterdam een briefje van een wonderlijk meisje, Charlie, de start van een bijzondere briefwisseling. Ze is zo anders dan de meisjes die Tommie kent. Wie verzamelt er nu Interessante Feiten? Wie speelt er saxofoon voor de kraaien? En vooral: wie beweert dat ze prinses wordt in het nieuwe land Yucatucan? Tommie heeft Charlie nog nooit gezien en kent haar uit de Hoogst Geheime Brieven die ze hem stuurt. Maar plotseling komen die brieven niet meer. Tommie gaat op zoek naar zijn verloren prinses...

Prachtig boek dat door de verschillende brieven een kijk biedt op het leven van de veertienjarige Tommie en Charlie. Het is een soort van brievenroman waarbij Tommie de brieven van Charlie herleest om deze brievenschrijfster beter te leren kennen. Ze schrijft Hoogst Geheime Brieven waarin ze wat er gebeurt in haar leven mooier maakt dan het is.  Althans dat ontdekt Tommie tegen het einde van het boek wanneer hij op zoek gaat naar Charlie, om te weten te komen waarom ze plots geen brieven meer naar hem schrijft. Zijn verlangen naar haar en om haar beter te leren kennen groeit bij het lezen en herlezen van haar brieven. Uiteindelijk speelt heel het verhaal zich af op een week tijd in het voorjaar van 2009: in dagboekvorm herleest Tommie in die week de twintig brieven die hij van Charlie heeft gekregen. In haar brieven presenteren ze de lezer een wereld die mooier en spannender is dan in werkelijkheid. ‘Je droomt wat niet kan en als je gelooft wat je droomt ben je gelukkig,’ schrijft Tommie in de enige brief van zijn hand die in het boek staat en dat is precies hoe het er in Charlies hoofd aan toegaat.
De auteur schrijft op een soms ontroerende, soms grappige manier, erg ontwapenend in een mooie vertelstijl over dromen en verlangens. Het is een fantasierijk, origineel verhaal waarbij je als lezer volledig meegaat in het verlangen van Tommie naar Charlie, het hunkeren naar vriendschap, het emotioneel geworstel van een opgroeiende tiener.

 

Hilde Umans
februari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 maart, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011