· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De reis van Liu

 Reeks:

 

 Auteur:

 Catherine Louis

 Aantal blz.

 36

 Illustrator:

 Catherine Louis / Feng Xiao Min (kalligrafiën)

 ISBN:

 9789490139063

 Uitgever:

 tutti

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Frans: Irma van Welzen

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 Liu et l’oiseau

 AVI:

 

 Thema’s:

 woorden, beelden, Chinese karakters

 Prijs: €

 13,95

 

 

Liu droomt over haar grootvader die haar naam roept. Ze staat op en besluit haar grootvader te gaan zoeken. Een kind geeft haar een stok mee die haar helpt de weg te zoeken. Maar ook een vogel wijst haar de weg. Onderweg komt ze een vrouw tegen die haar eten met Liu deelt. Liu steekt de berg over en komt bij het huis van haar grootvader. Die zit achter zijn werktafel te tekenen en nodigt haar uit iets te vertellen over haar reis. Niet in woorden, maar in beelden. En dat doet Liu.

In het verhaal staan telkens een aantal woorden in het rood gedrukt. Deze woorden staan in kleine vierkantjes als tekening, ideogram en karakter. Zo zie je heel goed waar Chinese karakters hun oorsprong vinden en hoe ze tot stand zijn gekomen.
Catherine Louis geraakte geïnspireerd voor dit boek door een jong Chinees meisje dat geen woord Frans sprak te zien spelen met haar dochters. Het meisje tekende Chinese karakters om dingen duidelijk te maken aan haar dochters. Achter in het boek werd een poster opgenomen, waarop Chinese ideogrammen en karakters zijn afgebeeld, met een aantal spelideeën. Leuk om jonge kinderen op speelse wijze te laten kennismaken met een wereldtaal als het Chinees. Het boek is een erg aantrekkelijk, mooi vormgegeven geheel, met prachtige linosnedes op gekleurd papier. Het verhaal is niet echt belangrijk, het dient als kapstok om de woorden in beelden te kunnen weergeven.

 

Inge Umans
februari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:20 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011