· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 In het pikkedonker

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kitty Crowther

 Aantal blz.

 32

 Illustrator:

 Kitty Crowther

 ISBN:

 9789045100029

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010 (vierde druk)

 Vertaler uit…:

 Frans: Jacques Dohmen

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 Scritch Scratch dip clapote!

 AVI:

 

 Thema’s:

 bedtijd, slapen, angst voor het donker,
 geluiden

 Prijs: €

 11,50

 

 

In 2010 ontving Kitty Crowther de Astrid Lindgren Memorial Award en plots was er vraag naar haar boeken. Zo werd o.a. het prachtige boek In het pikkedonker opnieuw uitgegeven.
Elke avond, als het donker over de plas kruipt, wordt Jeroen bang. Hij houdt er niet van om alleen in zijn donkere kamertje te slapen. Hij hoort voortdurend “krits krats piep plats” en die geluiden maken hem bang. Troostende woorden van papa helpen niet meer, en het kleine kikkertje kruipt bang tussen mama en papa in. Papa gaat dan maar in Jeroens bedje liggen. Ook hij hoort “krits krats piep plats” en gaat Jeroen halen om samen op zoek te gaan naar wat er die geluiden maakt. In het pikkedonker zwemmen ze naar een waterlelieblad en luisteren ze naar de geluiden…

Een heel mooi opgebouwd verhaal met een onverwachte wending en climax die het verhaal iets extra geven. Het thema is zeer herkenbaar: Kikkertje Jeroen probeert nog stukjes aan het avondritueel te breien om zo het bedtijdmoment uit te stellen. Hij is bang. Niet zozeer voor het donker, maar vooral voor de geluiden die hij niet kan duiden. Prachtige potloodtekeningen met zwart, rood en groen brengen het verhaal schitterend in beeld. Een aanrader!

 

Inge Umans
februari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011