· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Jagersgoud

 Reeks:

 

 Auteur:

 Philip Reeve

 Aantal blz.

 300

 Illustrator:

 (omslag) David Wyatt

 ISBN:

 9789022554630

 Uitgever:

 De Boekerij

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Jacques Meerman

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Predator’s Gold

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 science fiction, toekomst, liefde, verraad,
 avontuur

 Prijs: €

 18,95

 

 

De kleine stad Anchorage is op weg naar het Dode Continent over de eindeloze ijsvlakten. Het is in die stad dat Tom en Hester een toevlucht vinden na een achtervolging door de vliegeniers van de Groene Storm. Maar Anchorage is bijna verlaten na het uitbreken van een dodelijke plaag. De jonge markgravin Freya heeft eigenlijk geen idee hoe ze de stad moet leiden. Dan blijken de woeste jagers van de meedogenloze roofstad Arkangel hen achterna te zitten. Zullen ze het land bereiken dat de geschiedkundige Polei zo enthousiast beschreef? Of heeft hij alles maar gefantaseerd?

Dit is het vervolg op ‘Levende steden’ dat eerder verschenen is onder de titel ‘Een moordend systeem’. Er wordt heel dikwijls verwezen naar gebeurtenissen en personages uit het eerste deel en voor het volledig verstaan van dit verhaal is het absoluut noodzakelijk te beginnen bij het eerste deel. Maar dat mag geen hinderpaal zijn. De auteur creëert een ongelooflijk kader waarin het verhaal zich afspeelt. Ergens in een verre toekomst is de aarde volledig uitgeput, het milieu compleet verwoest, zijn zeeën opgedroogd en zijn er onafzienbare ijsvelden. Steden hebben zich – om te overleven – mobiel gemaakt. Dat wil zeggen dat de hele stad op gigantische rupsbanden rijdt. Vliegen gebeurt met een soort gondels die op zeppelins lijken, maar wel wendbaarder en sneller  zijn. In dit verhaal komen er nog andere vervoertuigen aan bod. Om aan grondstoffen en energie te geraken ‘eten’ grotere steden de kleinere, tragere steden op. De heersende maatschappij is ‘hervallen’ in oude, bijna feodale structuren met in stand houden van tradities waarvan men de oorsprong en het nut niet meer begrijpt, maar die toch worden volgehouden. Dit lijkt ongeloofwaardig maar de auteur weet deze setting zo overtuigend te brengen dat de lezer er helemaal in meegaat. Lezers die de werelden van striptekenaars ‘Peeters & Schuiten’ kennen, zullen helemaal geen probleem hebben met dit soort toekomstmaatschappij.
Naast een erg avontuurlijk verhaal met verscheidene verhaallijnen die elkaar kruisen, is er de erg sterke liefdesrelatie tussen Tom en Hester die op de helling komt te staan door hun contact met de mooie markgravin Freya. Het verhaal heeft erg veel vaart en leest als een trein. De spanning wordt al snel opgebouwd en blijft behouden tot het einde.
Eens de lezer mee is in het verhaal, houdt het hem in de ban tot het einde.
Beslist een aanrader!

 

Pol Van Damme
januari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011