· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Fluister

 Reeks:

 

 Auteur:

 Maggie Stiefvater

 Aantal blz.

 317

 Illustrator:

 (omslag) Scholastic Press

 ISBN:

 9789048807239

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Lia Belt & Moon

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Linger

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 liefde, weerwolven, relatie, vriendschap

 Prijs: €

 16,95

 

 

Sam en Grace zijn nog steeds erg verliefd op elkaar. Nu Sam niet meer transformeert, kan Grace’s geluk niet op. Sam heeft meer problemen nu hij het huis van Beck moet beheren. De nieuwe wolven die Beck nog heeft aangebracht zorgen voor erg verontrustende situaties. De relatie tussen Grace en haar ouders vertroebelt heel erg als ze Sam in Grace’s slaapkamer aantreffen. En Grace voelt zich niet echt lekker. Er roert zich iets dat ze niet kan verklaren…

Dit is het tweede verhaal over Grace en Sam en de ‘weerwolven’; mensen die tijdens de koude wintermaanden in wolven veranderen en in de lente terug menselijk worden. In ‘Huiver’ leerde de lezer de personages kennen en bloeide de ontroerende relatie van Grace met Sam helemaal open. In dit tweede deel lijkt hun geluk geen lang leven beschoren en duiken er allerlei problemen op uit verschillende hoeken. Er wordt een nieuw personage toegevoegd – Cole, één van de wolven die Beck nog heeft aangebracht. Het verhaal wordt nu telkens verteld vanuit het standpunt van één van deze drie personages. In het begin ligt de nadruk heel sterk op Cole en wordt zijn achtergrond heel nauwgezet onder woorden gebracht. Dat leidt de aandacht voor een deel af van Grace en Sam en zorgt toch voor enige ‘verstoring’ bij de lezer. Pas in het tweede deel van het verhaal lijkt er een evenwicht gevonden te zijn tussen deze drie personages waardoor het verhaal terug aan vaart wint. Met een erg dramatische ommekeer die de lezer verweesd achterlaat.
Een deel van de ‘weerwolvenmagie’ lijkt echter wel vervlogen te zijn. Als lezer ben je niet meer helemaal ‘in de ban’ van het verhaal. Het lijkt kouder, afstandelijker. Daar zit het personage van Cole voor een deel achter. Hij is een erg negatief ingesteld personage dat maar moeilijk lijkt te passen in de relatie tussen Sam en Grace.
De houding van de ouders van Grace komt ook erg overdreven over bij de (West-Europees ingestelde?) lezer. In het verleden was Grace altijd erg zelfstandig omdat haar ouders veel afwezig waren en zich weinig met haar bemoeiden. Nu behandelen ze hun dochter bijna als een kind terwijl ze bijna achttien is. Dit komt tegenstrijdig over bij de lezer.
Een dramatisch verhaal dat de hooggespannen verwachtingen na ‘Huiver’ niet volledig waarmaakt.

 

Pol Van Damme
januari 2011


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 februari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011