· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Spotgaai

 Reeks:

 Hongerspelen-trilogie

 Auteur:

 Suzanne Collins

 Aantal blz.

 411

 Illustrator:

 (omslag) Erwin van Wanrooy

 ISBN:

 9789047508496

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Maria Postema

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Mockingjay

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 opstand, oorlog, vriendschap, manipulatie

 Prijs: €

 18,99

 

 

Na haar ontsnapping uit de arena bij de tweede Hongerspelen komt Katniss bij de rebellen terecht in het verwoeste district 13. Daar blijken meer mensen te leven dan het Capitool de mensen in Panem wil laten geloven. Katniss is nu het symbool geworden van de opstand tegen president Snow. Die slaat echter hard terug. Ondertussen maakt Katniss zich zorgen over Peeta, die in het Capitool gevangen zit. Kan ze hem redden? Kan ze de macht van het Capitool breken?

Dit is het derde deel dat de trilogie van ‘De Hongerspelen’ afsluit. In tegenstelling tot de vorige delen bevindt Katniss zich niet constant in de gevarenzone. Haar leven is niet direct in gevaar. Integendeel, zij wordt heel erg beschermd want zij is het boegbeeld van de opstand. Het wordt veeleer een psychologische strijd tussen Katniss en het Capitool waarbij de televisie een erg belangrijke rol speelt. De informatie die aan de gewone mensen wordt overgebracht en de manier waarop hebben een grote invloed op het verloop van de strijd.
Al snel krijgt Katniss door dat zij ook bij de rebellen wordt gemanipuleerd om zo hun doel te bereiken; wat in feite weinig verschilt met de manier waarop ze door het Capitool werd gemanipuleerd. Het is iets dat Katniss erg frustreert, zeker als ze merkt dat zelfs haar beste vriend Gale er ideeën op na houdt die zij voor onmogelijk achtte.
Is het de gewenning na de twee eerste delen of is dit deel wezenlijk minder sterk dan de vorige? Het eindoffensief lijkt op de arena van de Hongerspelen, maar speelt zich nu af in de hoofdstad zelf. Toch laat de afwikkeling van het hele gebeuren de lezer een beetje teleurgesteld achter. Er wordt iets te snel en te gemakkelijk afgerekend met bepaalde personages en feiten, alsof de auteur zelf niet goed wist hoe het moest aflopen.
Het verhaal zelf leest, net als de vorige delen, heel vlot en de actiescènes zijn heel beeldend en sterk. Al moet het eveneens gezegd dat er in dit deel beduidend veel meer onschuldige slachtoffers vallen. Deze keer is het geen georkestreerd ‘spel’ maar een echte oorlog die uitgevochten wordt.
Een wat ontnuchterend slot van deze trilogie waarbij de machtshonger, de waanzin van de oorlog en de macht van de media duidelijk in de verf worden gezet.

 

Pol Van Damme
december 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 januari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011