· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De wonderlijke droom van Alice

 Reeks:

 

 Auteur:

 Lewis Carroll

 Aantal blz.

 48

 Illustrator:

 Chiara Carrer

 ISBN:

 9789058386533

 Uitgever:

 De Eenhoorn

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Siska Goeminne

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 The Nursery Alice

 AVI:

 

 Thema’s:

 Alice, droom, fantasie, wonderland, klassieker

 Prijs: €

 19,95

 

 

In 1890, 25 jaar na zijn 'Alice in Wonderland', bewerkte Lewis Carroll dit alomgekend verhaal tot de minder gekende voorleesversie voor jonge kinderen en hun volwassen voorlezers: 'The Nursery Alice'.
Deze bewerking is heel wat beknopter dan het origineel. Carroll spreekt de lezer en de toehoorder rechtstreeks aan als in een levendige vertelling en stelt hen vragen. Vaak verwijst hij hierin naar de prenten die mede het verhaal vertellen. Tevens houdt hij in deze versie een gedegen pleidooi voor het gebruik van de fantasie.
Centraal staat de droom van Alice. Daarrond ontwikkelt het verhaal zich in 14 korte hoofdstukken die vaak de kern weergeven uit het origineel zonder veel uitweidingen, wat het gehele verhaal  directer maakt.

De vertaling van Goeminne is plastisch en ligt goed in het oor. Alsof je de verteller bezig hoort. Zo geeft zij met haar rijke woorden en soepele zinsconstructies een stem aan Carroll zelf.
De gelaagde prenten van Carrer dwingen respect af. Zij tekent, schildert, knipt, plakt en schrijft over de prenten heen. Met een schijnbaar nonchalante zwierigheid prikkelt zij de fantasie.
Haar rijkgeschakeerde composities, samen met de foto's van Valentina Mondelli, maken van dit boek een heerlijk eigentijds voorleesboek.

 

Eric Vanthillo
december 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 januari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011