· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De spokenjagers in groot gevaar

 Reeks:

 De spokenjagers

 Auteur:

 Cornelia Funke

 Aantal blz.

 125

 Illustrator:

 Cornelia Funke

 ISBN:

 9789045111506

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Duits: Esther Ottens

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 Gespensterjäger in grosser Gefahr

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 spoken, geesten, avontuur

 Prijs: €

 9,95

 

 

Om zijn diploma C van Spokenjager te behalen moet Tom een spook van de derde gevarencategorie vangen. Op zich geen probleem voor Tom. Samen met Hedwig Kummelsap en het Matig Eng Spook (MES) Hugo gaat Tom naar het dorp waar het spook ‘huist’. Er blijkt echter veel meer aan de hand in het dorp. Het bewuste spook is maar een begin. Tom krijgt het aan de stok met iets dat veel gevaarlijker en gruwelijker is dan welk spook ook…

Dit is het vierde boek in de reeks over de ‘Spokenjagers’. De verschillende personages zijn ondertussen voldoende gekend door de lezer. En de opdracht van de Spokenjagers is uiteraard het opsporen en vangen van spoken. In dit verhaal is het niet anders, maar deze keer wordt er een oeroud gevaar opgevoerd waartegen weinigen opgewassen zijn.
De auteur weet een aantal elementen uit andere spook- of geestenverhalen en het verweer daar tegen – zoals zout strooien, een beschermende cirkel… – ook in een verhaal voor jongere kinderen goed onder woorden te brengen. Net als de oeroude geest – een gegeven dat ook in verhalen voor oudere lezers voorkomt – die een geloofwaardige invulling krijgt die voor de beoogde doelgroep gemakkelijk inleefbaar is. De lezers zullen zich zeker kunnen identificeren met de onverschrokken Tom die zich moedig in de strijd gooit, maar anderzijds ook een gewone jongen is die hoogtevrees heeft. Het sympathieke spook Hugo zorgt dan weer voor de nodige humor die het verhaal luchtig houdt.
Een boeiend verhaal, vlot verteld, dat het jonge volkje zeker zal aanspreken.

 

Pol Van Damme
december 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 januari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011