· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De Gehoorstoornis Survivalgids

 Reeks:

 survivalgids

 Auteur:

 Nico De Braeckeleer, E. De Leenheer

 Aantal blz.

 120

 Illustrator:

 Maaike Devos

 ISBN:

 9789059326910

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 gehoor, tips, weetjes

 Prijs: €

 11,95

 

 

Dit boek is vooral bedoeld voor kinderen met een gehoorstoornis. Omdat ze zich soms anders voelen en niet begrepen, proberen de auteurs hier een en ander op een rijtje te zetten. Zo ontdekken gehoorgestoorden dat ze niet alleen staan met hun gevoelens, dat er verschillende gehoorstoornissen zijn en vooral dat er helemaal niets mis is met hen. Dit boek geeft een overzicht van mogelijke hulpmiddelen, van gedrag op school en tegenover leeftijdsgenoten, van soorten gehoorstoornissen en van bekende personen die een gehoorstoornis hebben.
In het eerste hoofdstuk lees je wat een gehoorstoornis is en welke soorten er zijn. Hoofdstuk 2 gaat over de verschillende gehoortesten en de diagnose. In hoofdstuk 3 worden de gevoelens van de gehoorgestoorde nader bekeken, waarbij vooral eenzaamheid en schaamte opvallen. Hoofdstuk 4 vertelt over gebarentaal en liplezen en hoofdstuk 5 trekt naar school. Bekende mensen met een gehoorstoornis vind je in hoofdstuk 6. Hoofdstuk 7 is een opdracht, daarin moeten de kinderen aanvinken welke kenmerken voor hen van toepassing zijn. Hoofdstuk 8 is voor wie nog geen gehoorprobleem heeft, voor vrienden en familie van gehoorgestoorden maar ook voor alle geïnteresseerden. Het laatste hoofdstuk geeft een overzicht van nuttige websites en tot slot is er nog een kruiswoordraadsel. Na deze hoofdstukken voor jonge lezers volgen nog enkele bladzijden voor ouders en begeleiders, waarin alle hoofdstukken even toegelicht worden.

Het geheel is vooral bedoeld om de gehoorgestoorde gerust te stellen, om aan te tonen dat er helemaal niets mis is, dat hij blij mag zijn om wie hij is. De vele voorbeelden doorheen het boek, in een aparte kader, zorgen voor extra herkenning. De mopjes doorheen dit boek moeten het geheel luchtiger maken, maar passen helemaal niet bij de informatieve bedoeling van dit boek. Toch een interessante zelfhulpgids op maat van het kind.

 

Mik Ghys
december 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 januari, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2011