· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Rinus Rendier, de held van het bos

 Reeks:

 

 Auteur:

 Magali Le Huche

 Aantal blz.

 16 (karton)

 Illustrator:

 Magali Le Huche

 ISBN:

 9789059083776

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 4

 Originele titel:

 Jean-Michel, le caribou des bois

 AVI:

 

 Thema’s:

 knuffels, ontvoering, zoeken, tocht

 Prijs: €

 16,50

 

 

Op zeven kleurrijke, dubbele kartonpagina's ontvouwt zich hier een interactief verhaal over Rinus het rendier (en tevens de held van het bos) die de gestolen knuffels moet terugbrengen naar de inwoners van Lekkergroen. Want op een nacht hebben de Gnargels, een bende irritante minimonsters, ze allemaal gestolen om ermee te gaan slapen.

Dit is vooral een kijk- en zoekboek op groot formaat waarbij het verhaal minder belangrijk is. Het dient enkel als raamwerk om aan de slag te kunnen gaan bij elke prent met specifieke opdrachten: volg het spoor van verloren knuffels, zoek en benoem etenswaren, volg het spoor van slapende Gnargels, volg het spoor van roze amandelkruimels, enz.
De tekst had hierdoor bondiger en spitser gekund.
Maar niet getreurd, de prenten zijn aantrekkelijk genoeg om er uren in te 'verdwalen'.
Zij zijn opgebouwd als plattegronden waarop je wegen en sporen kan volgen en ondertussen vele nevenacties ontdekt. Zo creëer je je eigen verhalen doorheen het grote basisverhaal. Het geheel is chronologisch opgebouwd via een tijdsschema en activiteiten die daaraan gekoppeld zijn: om 9 uur staan de inwoners van Lekkergroen op en ontdekken zij dat de knuffels verdwenen zijn, om 12 uur stopt Rinus voor een lunchpauze, om 2 uur doen de Gnargels een dutje, om 4 uur hebben zij een gigantisch vieruurtje, om 6 uur gaan zij in bad, enz.
De naïeve tekenstijl oogt aantrekkelijk en humoristisch en het zachte kleurenspel (elke prent in een andere basiskleur) geeft elke prent zijn eigen sfeer mee.

 

Eric Vanthillo
december 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010