· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Opgefokt

 Reeks:

 

 Auteur:

 Luc Descamps

 Aantal blz.

 170

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789059326774

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 hangjongeren, flirten, scooters, ongeval

 Prijs: €

 14,95

 

 

Kenneth vult zijn tijd met meisjes, snelle scooters en drank. School is bijkomstig en voor losers. Samen met enkele maten hangt hij liever in een parkje rond, is met zijn scooter onderweg of versiert meisjes op feestjes. Als hij op een dag het aanbod krijgt om zijn scooter te laten opdrijven, aarzelt hij niet. Eindelijk kan hij echt rondscheuren en zijn vrienden het nakijken geven. Niets of niemand kan hem tegenhouden. Of toch…?

Het boek is opgedeeld in drie delen: fast forward – freeze – slow motion. Elk deel omschrijft een bepaalde periode of gebeurtenis uit het leven van Kenneth. Hij is een rebel die zich afzet tegen alles en iedereen en alles wil doen waar hij zin in heeft. Wie hem niet zint laat hij vallen. Het is dan ook vreemd dat net hij de wat teruggetrokken, eerder timide Glenn telkens mee op sleeptouw neemt. Glenn is iemand zonder veel ruggengraat die er graag wil bijhoren maar er het lef niet voor heeft. Hij moet altijd een duwtje in de rug krijgen.
Elk hoofdstuk begint met wat je een voorbeschouwing van de auteur zou kunnen noemen die het hoofdstuk inleidt en kadert in het geheel. Die inleidingen staan telkens in een harde, vetgedrukte letter.
Het verhaal is heel herkenbaar voor de beoogde doelgroep en de situaties, dialogen en gebeurtenissen komen levensecht over. Iedereen kan zichzelf of iemand uit de omgeving wel herkennen in één van de personages.
In het tweede deel komen een aantal personages aan het woord die elk hun mening, gedachten of gevoelens weergeven over de gebeurtenissen. Deze pagina’s zijn grijs en staan in een geschreven lettertype, brieven of stukken dagboek als het ware.
In het derde deel herkent de lezer een omgeving uit een ander boek van deze auteur en waarin het personage een gevecht met zichzelf aangaat.
Spelen de acties en het onbezorgd leven van de lefgozer in het eerste deel – waarin hij weinig nadenkt over zijn doen en laten – de hoofdrol, dan gaat hetzelfde personage in het derde deel op zoek naar zijn andere ik. Een ik die hij daarvoor niet kende of zelfs in zijn donkerste dromen nog niet zou herkennen. In dit deel worden gevoelens van schuld, onmacht en eigenwaarde uitgebreid beschreven.
Een heel boeiend verhaal dat jongeren hopelijk aanzet om na te denken over hun houding tegenover anderen en de gevolgen die daar kunnen uit voortvloeien, voor de anderen maar ook voor zichzelf.

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010