· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Eindeloze verte A: Het troebele tij

 Reeks:

 Gemma Doyle trilogie

 Auteur:

 Libba Bray

 Aantal blz.

 432

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789048807192

 Uitgever:

 Full Moon

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Sandra van de Ven

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Sweet Far Thing

 AVI:

 9

 Thema’s:

 magie, zoektocht, vriendschap

 Prijs: €

 18,95

 

 

Na Een verschrikkelijke schoonheid en Opstand van de engelen is dit het derde deel van de Gemma Doyle trilogie. Het is echter niet het laatste deel, want deel 3 werd opgedeeld in A en B.
Nu Gemma alle magie uit het rijk aan zich heeft gebonden, raakt ze tot haar grote frustratie niet meer in het rijk. Haar vriendinnen popelen om er heen te gaan en geloven haar niet als ze hen vertelt over haar probleem. Ondertussen zijn bouwvakkers op school bezig aan het herstel van de oude oostvleugel, tot groot ongenoegen van de in het bos verblijvende zigeuners. Dat er iets magisch aan de hand is met die oostvleugel ontdekt Gemma wanneer ze daar een poort ontdekt naar het rijk. Eindelijk kan ze er weer heen, maar daar wordt ze al snel op het matje geroepen over haar belofte om de magie met alle volkeren te delen. Ze stelt die beslissing uit, omdat ze niet goed weet wat ze moet doen. Nergens vindt ze een antwoord op haar vragen, en zowel in het rijk als in haar gewone leven voelt ze dreiging en tegenwerking. Zelfs haar geliefde vriend Kartik steunt haar niet meer. Uiteindelijk zit er niets anders op dan de reis te ondernemen naar het Winterland, in de hoop daar een antwoord op haar vragen te vinden.

Dit eerste deel van boek drie biedt weinig verrassingen. Alleen de dreiging neemt toe, zowel op school als in Londen als in het rijk. Dat vertraagt het verhaalritme enorm, zodat je je door dit deel moet worstelen, in de hoop dat het laatste boek alles zal ophelderen. De personages zijn al bekend uit de vorige delen van deze trilogie. Binnen het historische kader gedragen ze zich zelfbewust, op Ann na die echter in dit boek een belangrijke levenskeuze maakt. Doorheen hun belevenissen voel je hoe de magie hun leven bepaalt, zowel in het rijk als in hun gewone leven. De stijgende spanning loopt doorheen heel het boek, en net als er enige actie wordt ondernemen, is het boek uit. Dit lijkt een uitgebreide, ietwat langdradige inleiding op het laatste deel van het verhaal. Na de twee vorige verhalen, die opvielen door hun fascinerende combinatie van magie, romantiek en geschiedenis, valt dit tegen, je krijgt het gevoel dat je aan het lijntje gehouden wordt. Hopelijk kan het laatste deel alles nog goedmaken.

 

Mik Ghys
december 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010