· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De poppenspeler

 Reeks:

 

 Auteur:

 Joanne Owen

 Aantal blz.

 194

 Illustrator:

 (omslag) Wouter Tulp

 ISBN:

 9789047507468

 Uitgever:

 Van Goor

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Riek Bredman

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 Puppet Master

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 poppentheater, macht, magie, legendes

 Prijs: €

 17,99

 

 

Praag, eind 18de eeuw. Sinds het overlijden van haar vader en de verdwijning van haar moeder leeft Milena bij haar grootmoeder. Ze droomt ervan om het beroemde poppentheater van haar vader ooit te kunnen heropenen. Het is de dag van de verjaardag van haar moeder en Milena’s oma besluit haar het verhaal van haar voorouders te vertellen én van haar koninklijke afkomst.

Bij het lezen van dit verhaal komt de grenzeloze liefde van de auteur voor de stad Praag en haar historische gebouwen en pleinen, alsook de legendes er rond en de passie voor het poppenspel bijzonder duidelijk naar voren. En dit is eigenlijk ten nadele van het verhaal zelf want al deze uitwijdingen, hoe interessant ook, remmen het eigenlijke verhaal. De lezer komt moeilijk in het verhaal dat zich – net als de poppen zelf – niet echt vloeiend ontplooit. Het lijkt altijd ergens te haperen.
De magie die de Poppenspeler gebruikt is van een duistere soort en de lezer weet soms niet of hij met levende personages dan wel met poppen zijn theater opvoert. Ook de tantes van Milena kennen gebruiken met magische krachten en die zullen ze uiteindelijk aanwenden om het gevaar dat de stad bedreigt af te wentelen.
De rol van Milena en haar vriend Lukŕš is eerder klein en niet cruciaal voor het verloop van het verhaal.
Achteraan is er nog een leidraad voor de uitspraak van Tsjechische woorden en klanken opgenomen, informatie over de Tsjechische marionettentraditie en een woordenlijst met informatie over elementen uit het verhaal.
Voor liefhebbers van het Oude Praag, poppenspel en legendes.

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010