· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De kleine soldaat

 Reeks:

 

 Auteur:

 Paul Verrept

 Aantal blz.

 22

 Illustrator:

 Paul Verrept

 ISBN:

 9789064457449

 Uitgever:

 Larrios

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 soldaten, oorlog, herinneringen, verdriet

 Prijs: €

 6,95

 

 

In ‘De kleine soldaat’ vertelt Paul Verrept over de waanzin van de oorlog.
Dit doet hij subtiel en sober, op een erg nuchtere toon. Daardoor maak je als lezer/kijker tussen de prenten door je eigen verhaal, waardoor de inhoud van het verhaal je des te meer raakt. Een beklijvend boek, dat de gruwelijke oorlogswaanzin  begrijpbaar maakt voor kleine kinderen.
Het boek begint met een prent van een kinderhoofd aan de keukentafel dat naar een tank en een soldaatje kijkt. Met daaronder de eenvoudige, maar veelzeggende openingszin: “Op een dag was het oorlog.” Meteen is de toon gezet.
De soldaten vertrekken naar het front, niet altijd wetend waarom.
Er wordt gevochten, soms lijkt het of de wereld ontploft en zij zien er vreselijke dingen. Als de oorlog voorbij is wordt er gefeest en gedanst, maar er is ook veel verdriet. Zo gaat het leven gewoon door, hoewel de kleine soldaat ’s nachts vaak de slaap niet kan vatten…

De grofgeborstelde, kleurrijke prenten tonen elke emotie en sfeer in zijn essentie: grauw en grijs tijdens de oorlog, fris en bont tijdens het leven van elke dag.
De eenvoudige, afstandelijke tekst zet alles in zijn juiste perspectief: de waanzin, het verdriet, de trauma’s, alles lees je tussen de woorden door.
De auteur/illustrator slaagt erin de link tussen kinderen en deze gruwelijke thematiek subtiel weer te geven: de soldaten ogen aandoenlijk met hun kinderlijke hoofden en de knuffels die ze steeds bij zich hebben.
Ook mooi is hoe hij duidelijk het verschil tekent tussen individu en massa.
De opbouw van het verhaal is helder: hoe de oorlog begint, het verloop ervan en het leven na de oorlog met al zijn gruwelijke gevolgen.
Een zeer gewaardeerde herdruk, in klein formaat maar nog steeds indrukwekkend.

 

Eric Vanthillo
november 2010    


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 december, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010