· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verdwijnkind

 Reeks:

 

 Auteur:

 Bies van Ede

 Aantal blz.

 128

 Illustrator:

 (omslag) twelph.com

 ISBN:

 9789049924379

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 humor, kinderen, opgroeien, gezin, illegalen

 Prijs: €

 12,95

 

 

Niemand merkt dat Biko geboren wordt, alleen Jabba, een schoonmaker uit het ziekenhuis. Hij verzorgt Biko en neemt hem mee naar zijn woning. Jabba is illegaal in het land en woont in een garage waar allerlei ongebruikte spullen staan opgestapeld. Spullen die Jabba goed kan gebruiken om zijn ‘huis’ in te richten. Later merkt de juf Biko ook al niet op, zo onopvallend is hij. Maar Loekie, een meisje uit zijn klas, ziet hem wel. Biko heeft zo zijn eigen talenten. En die komen hem heel goed van pas. Samen met Loekie beleeft Biko de gekste dingen.

Dit bijzonder grappige en optimistische boekje (het heeft een klein formaat, past in iedere jaszak) bezorgt elke lezer, jong of minder jong, een heel aangename leeservaring. Biko en Jabba zijn zo ontwapenend goed en eerlijk dat dit verhaal iedere lezer een echt ‘feelgood’-gevoel geeft.
De auteur speelt bijzonder veel met het woordgebruik en met gezegdes waardoor er heel grappige momenten ontstaan. Alles vloeit erg vanzelfsprekend en logisch in elkaar over. Nergens krijgt de lezer de indruk dat er iets wordt geforceerd of ingewikkeld gemaakt.
Door de kleine pagina’s, ruime bladspiegel en het gebruik van een redelijk groot lettertype kan dit boek al door jonge lezers worden gelezen, al zullen zij de fijne ‘pointes’ die de auteur erin verwerkt heeft niet helemaal snappen. Het boekje leent zich ook heel erg om voor te lezen aan jonge kinderen. Minder jonge lezers zullen het verhaal eveneens erg kunnen waarderen door het speelse woordgebruik.
Een heel luchtig, humoristisch verhaal dat toch enkele pijnpunten uit onze jachtige maatschappij onder de aandacht brengt.
Beslist de moeite waard!

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010