· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Slangenkuil

 Reeks:

 

 Auteur:

 David Almond

 Aantal blz.

 181

 Illustrator:

 (omslag) [image]store

 ISBN:

 9789045110783

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Jorna

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Jackdaw summer

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vondeling, adolescenten, identiteit

 Prijs: €

 13,95

 

 

Liam en Max zwerven ’s zomers door de ruige natuur rond hun dorp in Noord-Engeland. Op een dag volgen ze een kauw die hen naar een achtergelaten baby leidt. Vreemde gebeurtenissen volgen elkaar op. Het rustige, gekende leven van Liam wordt overhoop gehaald. Hij herkent zijn vrienden niet meer. Anderzijds maakt hij kennis met enkele interessante, maar verwarrende jongeren. Liam moet zijn eigen leven weer op het spoor krijgen.

De auteur zet in zijn verhalen dikwijls een gevoelige jongere in het middelpunt. Die op een bepaald moment niet meer kan vertrouwen op zijn ‘oude’ leventje maar voor zichzelf moet uitmaken hoe hij met zijn leven verder wil.
Aan het begin van dit verhaal is Liam nog de jongen die zich zorgeloos amuseert in zijn omgeving maar na alle gebeurtenissen geëvolueerd is naar een jongen die de wereld vanuit een ander perspectief bekijkt, nadenkt over mensen en gebeurtenissen, zich vragen stelt bij het leven dat hij leidt en uiteindelijk keuzes maakt. Daardoor leert hij ook zichzelf beter kennen. Daar schrikt hij behoorlijk van.
De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt en de andere personages worden door de auteur zorgvuldig uitgekozen en gedetailleerd beschreven. Hij legt ook zijn visie op mensen en maatschappij in de monden en handelingen van zijn personages.
Net zoals andere verhalen van deze auteur wordt er heel wat leeservaring van de lezer gevraagd. Almond schrijft geen gemakkelijke verhalen. Zijn verhalen graven diep in de menselijke geest en willen die doorgronden door middel van een uitgekiend verhaal in krachtige bewoordingen.
Boeiende verhalen voor ervaren lezers.

 

Pol Van Damme
oktober 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010