· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Op de rug van de duivel

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerda De Preter

 Aantal blz.

 182

 Illustrator:

 (omslag) Jonathan Poirier

 ISBN:

 9789045111599

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 pesten, treinsurfen, wraak, vriendschap

 Prijs: €

 13,95

 

 

Lars verhuist met zijn moeder naar een andere streek. Op zijn nieuwe school botst Lars met Lennard en diens kompanen. Maan en Birdie nemen Lars onder hun hoede maar de rivaliteit tussen beide groepjes blijft gespannen. Maan en Birdie doen aan ‘treinsurfen’ en nemen Lars op sleeptouw. Lars verneemt dat er een jongen verongelukt is met deze gevaarlijke ‘sport’. De ware toedracht baadt echter in een waas van geheimzinnigheid. Lars wil er het fijne van weten, maar zelfs Maan en Birdie vertellen niet de hele waarheid. Een confrontatie met het groepje van Lennard maakt de zaak er niet eenvoudiger op. En dan is er nog Emma die door het hoofd van Lars spookt.

Dit bijzonder sterke verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Lars, in de ik-vorm. De lezer weet dus evenveel als Lars en de dingen die voor hem worden verzwegen zijn dat eveneens voor de lezer.
Het verhaal draait vooral rond de persoonlijkheden van de verschillende jongeren. Lennard is een lefgozer met een grote mond die bijgestaan wordt door twee meelopers. Maan is iemand die zijn eigen ding doet en zich door niets en niemand de les laat lezen. Maan heeft als hulpje Birdie, die zo naar Maan opkijkt dat hij alles voor hem doet. Als Lars door Maan in hun groepje wordt opgenomen, voelt hij al gauw dat hij Birdie in de weg loopt. Maan trekt beter en meer op met Lars tot ergernis van Birdie. Lars zelf is ook geen doetje – dat is ondermeer een reden waarom hij verhuisde – maar verbergt zijn angsten, twijfels en onzekerheid achter een stoere façade. Hij heeft een muur van onverschilligheid rond zich opgetrokken en doet zich veel zekerder voor dan hij in werkelijkheid is. Enkel Emma weet door die muur heen te breken, al wil zelfs Lars dat aan zichzelf niet toegeven.
Maar niets is wat het lijkt en het slot is erg verrassend en confronterend.
De auteur weet de zeer herkenbare personages bijzonder treffend te schetsen en hun handelingen en uitspraken lopen naadloos in elkaar over. Een groot aantal van die uitspraken zetten de lezer aan om zelf te gaan nadenken bij bepaalde situaties of gebeurtenissen. De auteur gebruikt een erg beeldende en krachtige taal die de lezer geboeid houdt en tot eigen interpretatie aanzet.
Door het gebruik van songteksten, dialoogfragmenten uit films en actuele gebeurtenissen spreekt de auteur de doelgroep beslist aan. (Achteraan werd een lijst van citaten en verwijzingen met een woordje uitleg opgenomen).
Een erg krachtig verhaal over levensechte jongeren van de 21ste eeuw.
Een absolute aanrader!

 

Pol Van Damme
november 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010