· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De fabels van Aesopus

 Reeks:

 

 Auteur:

 Aesopus

 Aantal blz.

 127

 Illustrator:

 Fulvio Testa

 ISBN:

 9789025857042

 Uitgever:

 Leopold

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Imme Dros (bewerking)

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 Aesop’s fables

 AVI:

 

 Thema’s:

 fabels, dieren

 Prijs: €

 18,95

 

 

De fabels van Aesopus zijn al 2500 jaar oud en werden bekend omwille van de vele hervertellingen, o.a. door Jean de La Fontaine. Aesopus was een Griekse dichter die leefde rond 620-560 voor Christus. Zijn verhalen zijn bekend om de dieren die zich gedragen als mensen. Elk verhaal bevat een leerrijke moraal, waarbij vooral domheid gestraft wordt.
In dit boek werden 60 fabels gebundeld. Het is verrassend om te lezen hoe een dier in het ene verhaal slim en het andere verhaal dom kan zijn. De ezel, de leeuw en de vos zijn veel voorkomende personages, maar wie als winnaar uit het verhaal komt, is steeds verschillend. Elk verhaal wordt afgesloten met de moraal van het verhaal in rijmvorm, zoals:’Denken voor je doet, dan komt alles goed’ of ‘Niemand gelooft je nog na te veel bedrog’. Bekende en minder bekende verhalen wisselen elkaar af. Maar je moet dit boek vooral beschouwen als een voorleesboek waar je af en toe een verhaal uit gebruikt. Te veel verhalen na elkaar doen de boodschappen verdwijnen. Dan verlies je het bedoelde effect van de fabels. Maar af en toe even genieten van een verhaal, is ideaal voor deze (voorlees)bundel.
Imme Dros goot de fabels in korte, bondige verhalen, die zonder overbodige beschrijvingen recht naar de kern gaan. De illustraties doen dat ook, zodat ze samen een mooi geheel vormen. Een ideaal boek om die oude fabels even op te frissen en enkele nieuwe verhalen te leren kennen.

 

Mik Ghys
november 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:14 november, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010