· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Donderkat

 Reeks:

 

 Auteur:

 Thijs Goverde

 Aantal blz.

 158

 Illustrator:

 Elly Hees

 ISBN:

 9789025111175

 Uitgever:

 Holland

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 humor, gezin, onrecht, avontuur

 Prijs: €

 13,90

 

 

De achterbuurman van Gaby en Michael blijkt een schurk te zijn, zo gemeen dat hij niet terugdeinst voor ontvoering en moord. Maar de politie wil het niet geloven. Ondertussen slaat de ‘Donderkat’ toe in de stad. Gebouwen van rijke zakenlui vliegen de lucht in. Er duikt dan ook telkens een vreemd oranje wezen op. Gaby en Michael ontdekken hoe alles in elkaar zit. Maar ze moeten wel rennen voor hun leven.

Dit is een knotsgek verhaal dat erg aanleunt bij de verhalen van Roald Dahl. De gebeurtenissen volgen elkaar heel snel op, zijn heel erg uitvergroot en lijken alleen rond het gezin van Gaby en Michael te draaien. De rest van de wereld komt niet of nauwelijks in beeld.
De schurken zijn extra slecht en deinzen voor niets terug. Ook het gezin van Gaby en Michael krijgt met hen te maken en komt in nauwe schoentjes te staan. Dan is er nog dat vreemde wezen waar je niet dadelijk vat op krijgt.
Sommige passages zijn ronduit hilarisch; zo sterk overdreven dat het grappig wordt. Toch wil de auteur de lezers een boodschap meegeven. Als volwassen lezer frons je soms wel eens de wenkbrauwen tijdens het lezen van dit verhaal. Achteraan verduidelijkt de auteur één en ander waardoor de gebeurtenissen in een ander perspectief worden geplaatst en wel degelijk een bedoeling hebben binnen het verhaal.
Grappig, vlot verteld verhaal waarin de auteur de lezer toch iets wil meegeven over de echte wereld.

 

Pol Van Damme
oktober 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:28 oktober, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010