· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Relikwie van het Kwaad

 Reeks:

 

 Auteur:

 Siebe Huizinga

 Aantal blz.

 312

 Illustrator:

 (omslag) Fotolia/Wil Immink Design

 ISBN:

 9789026127823

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 zoektocht, avontuur, relikwie, middeleeuwen

 Prijs: €

 15,95

 

 

Ergens in de donkere middeleeuwen krijgt Raaf, een jonge stroper, een bijzonder en magisch voorwerp in handen. Raaf verstopt het maar de volgende dag blijkt het al gestolen te zijn, door zijn broer Job. Er zijn echter nog anderen die het voorwerp ten allen prijze in handen willen krijgen. Raaf gaat op zoek naar zijn broer en valt van de ene bedreigende gebeurtenis in de andere.

Het begin van dit verhaal vertoont gelijkenissen met ‘Grimpow – Het geheim der wijzen’ van de Spaanse schrijver Rafael Ábalos waarin ook een gewone jongen toevallig een magisch voorwerp in handen krijgt. Daardoor krijgt zijn leven een totaal andere wending en komt hij regelmatig in gevaar. Baadt ‘Grimpow’ in een eerder mystieke sfeer en leidt zijn zoektocht naar een dieper bewustzijn, ‘Relikwie van het Kwaad’ evolueert naar een duistere wereld waar macht en intriges de bovenhand krijgen en waarin een mensenleven geen waarde heeft.
De wereld die de auteur beschrijft is grauw en weinig aantrekkelijk. De meeste personages zijn gluiperig, kwaadaardig, slinks, sluw of misleidend en zelfs de lezer kan niet altijd uitmaken of het een ‘goed’ of ‘slecht’ personage is.
De relikwie zelf blijkt al veel ouder te zijn en van bijzondere waarde. Dat verneemt de lezer in korte tussenstukjes.
Raaf krijgt enkele visioenen als hij de relikwie in handen heeft maar de meeste ervan blijven wat in het ijle hangen en krijgen weinig betekenis verder in het verhaal. Op het einde van het verhaal verklaart een monnik aan Raaf wat mensen zien in de relikwie waardoor veel van de magie van het voorwerp eigenlijk verloren gaat.
Een donker middeleeuws verhaal over macht en intriges waarin een eenvoudige, eerlijke jongen zijn weg moet zien te vinden.

 

Pol Van Damme
september 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010