· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De onmogelijke opdracht van het
 Benedict Genootschap

 Reeks:

 Benedict Genootschap

 Auteur:

 Trent Stewart

 Aantal blz.

 333

 Illustrator:

 (omslag) Wim Euverman

 ISBN:

 9789026127885

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Marce Noordenbos

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 The Mysterious Benedict Society and the
 Prisoner’s Dilemma

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, vriendschap, samenwerking,
 machtsstrijd

 Prijs: €

 17,95

 

 

Rens, Chip, Kat en Constance – vier heel bijzondere kinderen – zitten al maanden bij meneer Benedict omdat meneer Gordijn op hen loert. Meneer Gordijn wil zijn uitvinding terug waarmee hij de wereld zijn wil kan opleggen. Meneer Benedict is koortsachtig aan het werk om deze uitvinding te ontmantelen. Op een dag valt plots de elektriciteit in de hele stad uit. Dat is het moment waarop de mannen van meneer Gordijn toeslaan.

Dit is het derde verhaal van het viertal dat het Benedict Genootschap vormt. Al tweemaal hebben ze de plannen van meneer Gordijn in de war gestuurd en die is vastbesloten om hard terug te slaan.
Vanuit de vorige verhalen zijn de personages al goed gekend door de lezer. Het is ook sterk aan te raden te beginnen met het eerste verhaal, anders mist de lezer een groot stuk van het geheel. De eerste belevenissen van de vier jongeren zijn even bijzonder en spannend als dit verhaal.
Deze keer worden de kinderen niet op een missie gestuurd, integendeel. Ze worden zoveel mogelijk beschermd tegen mogelijk gevaar. Toch komt de actie gewoon naar hen toe. Door deze manier van aanpak ontstaat er een heel bevreemdende sfeer in het verhaal. Als lezer voel je de dreiging onstuitbaar groeien terwijl er eigenlijk weinig of zo goed als niets gebeurt. De kinderen gaan weer voluit met hun eigen open en eerlijk karakter en volgen bijna blindelings hun intuïtie die altijd positief gericht is. Het ‘kwaad’ loopt er zich tegen te pletter, al komen de jonge helden wel in nauwe schoentjes te staan en ziet het er niet altijd rooskleurig voor hen uit. Het is heerlijk om te ontdekken hoe onze helden deze problemen het hoofd proberen te bieden.
De gebeurtenissen worden heel vlot en beeldend verteld, de dialogen en gedachtegangen van de jongeren zijn spontaan, levendig en zeer herkenbaar.
Een verhaal om duimen en vingers van af te likken, heerlijk leesplezier voor alle kinderen met een open en fantasierijke geest die zich graag zullen identificeren met één van de jonge helden.
Een sterke aanrader!

 

Pol Van Damme
september 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:05 oktober, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010