· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Lev

 Reeks:

 

 Auteur:

 Reine De Pelseneer

 Aantal blz.

 99

 Illustrator:

 Leen Van Durme

 ISBN:

 9789059326040

 Uitgever:

 Abimo

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 

 AVI:

 5

 Thema’s:

 vriendschap, graag zien, eigenwaarde

 Prijs: €

 13,50

 

 

In de klas van Lev zit sinds enkele maanden een nieuw meisje, Sine. Ze is erg wit en stottert. Doris en haar vriendinnen pesten Sine. Lev wil wel voor haar opkomen, maar durft dat niet openlijk te doen. Hij bedenkt een plan om samen met zijn opa en zijn kat Zorrito naar het park te gaan en dan Sine op te zoeken. Maar hoe krijgt hij opa zover? Zal zijn plannetje wel lukken?

Het verhaal wordt door de auteur verteld vanuit het standpunt van Lev, in de ik-vorm. De lezer ervaart zo wat Lev denkt en doet, al verklapt hij zijn plannetje niet aan de lezer.
De personages zijn heel herkenbaar. Lev is een gewone jongen die van zichzelf vindt dat hij geen lef heeft om tegen het gepest in te gaan. Hij is wel zo creatief om een plan te bedenken om Sine te helpen. Ook helpt hij zijn opa.
De gevoelens van onmacht van Lev worden goed uitgewerkt. Zoals hij niet goedkeurt wat Doris allemaal doet, maar zichzelf een lafaard vindt omdat hij er niet durft tegenin te gaan; ook niet tegen zijn vriend Willem.
Sine is een teruggetrokken meisje dat niet opkomt voor zichzelf en door Doris en anderen wordt gepest. Willem vindt het gepest ‘cool’. Als Lev het voor Sine opneemt, keert Willem zich van Lev af, hoewel ze al heel lang bevriend zijn.
De ontmoeting tussen de volwassenen komt misschien erg toevallig over, maar is toch niet geforceerd en past in het verhaal.
Een feel-good verhaal dat jonge lezers zeker zullen herkennen.

 

Pol Van Damme
september 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:26 september, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010