· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Winterijs

 Reeks:

 

 Auteur:

 Peter van Gestel

 Aantal blz.

 250

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789026127953

 Uitgever:

 De Fontein

 uitgavejaar

 2010 (7e druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9

 Thema’s:

 vriendschap, winter, naoorlogse periode

 Prijs: €

 14,95

 

 

Winter 1947. Thomas Vrij, een jongen van 10, sluit vriendschap met Piet Zwaan en slentert samen met hem veel rond in de straten van Amsterdam. Thomas woont er alleen met zijn vader omdat zijn moeder anderhalf jaar geleden is gestorven. Wanneer zijn vader voor een ander werk naar Duitsland moet, gaat Thomas eerst een tijdje bij zijn oom en tante wonen. Wanneer zijn tante haar voet verstuikt, mag hij bij Piet Zwaan gaan logeren...       

Dit is een bijzonder boek over wat de oorlog voor de overlevers of de achtergeblevenen heeft betekend: de ouders van zijn beste vriend Zwaan werden vermoord omdat ze jood waren; zijn moeder sterft door de griep. Thomas’ vader heeft haar dood nooit echt verwerkt en leeft nogal chaotisch wat het leven voor de jonge Thomas er niet makkelijker op maakt. Zowel voor Thomas als voor zijn beste vriend Zwaan is deze naoorlogse periode niet zo evident om in op te groeien. Ze worden soms met zaken geconfronteerd (herinneringen of  gesprekken tussen volwassenen) waardoor ze op jonge leeftijd leren stilstaan bij het leven, hun verlangens, hun gevoelens, hun speciale vriendschap. De auteur kan dit beeldend, prachtig, poëtisch en levendig beschrijven. Je voelt je als lezer helemaal betrokken bij het hele gebeuren.
Het is hier en daar wel wat wennen aan het Hollandse taalgebruik en de vele scheldwoorden maar het taalgebruik sluit perfect aan bij de sfeer van het verhaal. Ondanks de bittere winterkoude en het naoorlogse thema is dit een warm en hoopvol verhaal over een bijzondere vriendschap en het opgroeien na de tweede wereldoorlog.

Bekroond met de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtum Prijs.

 

Hilde Umans
augustus 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:19 september, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010