· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Niets

 Reeks:

 

 Auteur:

 Janne Teller

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789044811780

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Deens: Maaike Lahaise

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 Intet

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 zin van het leven, wraak

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op een dag komt Pierre Anthon niet meer naar school. Hij verstopt zich in de pruimenboom en bestookt zijn klasgenoten met allerlei wijsheden, want hij twijfelt aan alles. ‘Niets heeft betekenis’, roept hij hen toe. Zijn klasgenoten zijn razend en willen bewijzen dat zijn bewering niet klopt. Ze willen een berg maken van betekenis, waar ieder van hen iets op zal leggen dat voor hen belangrijk is. Na een eerste ronde blijkt de berg niet veel voor te stellen, maar dan worden de opdrachten plots veel belangrijker. Voor ieder van hen wordt er iets bedacht dat echt van betekenis is. De opdrachten worden echter steeds extremer, tot ze een gevaarlijke grens bereiken. Kan Pierre Anthon overtuigd worden?

Dit verhaal begint heel realistisch en speels: kinderen die boos zijn op een medeleerling omdat hij niet naar school komt terwijl zij er elke dag tegen hun zin naartoe gaan. Ze willen hem overtuigen dat zij gelijk hebben en starten hun berg van betekenis. In het begin lijkt ook dat nog erg gewoon: spullen die je belangrijk vindt, moeten op de berg gelegd worden. Maar op een bepaald moment voel je de spanning stijgen. De opdrachten worden zwaarder, gemener, extremer. De sfeer wordt beklemmend en donker, je voelt de dreiging toenemen bij elke opdracht die gegeven wordt. Hoe ver zullen ze durven gaan? De nuchtere toon waarop alles verteld wordt, maakt die dreiging zelfs nog sterker.
Dit verhaal is wereldwijd vertaald en werd bekroond als beste jeugdboek van het jaar in Denemarken (2001) en Frankrijk (2008). Terecht, want het is een intrigerend en aangrijpend verhaal dat je na de laatste bladzijde toch even moet laten bezinken. Een ongewone aanrader, verrassend en aangrijpend.

 

Mik Ghys
juli 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:12 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010