· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Seizoenen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Blexbolex

 Aantal blz.

 208

 Illustrator:

 Blexbolex

 ISBN:

 9789044812909

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Frans

 Leeftijd:

 + 7

 Originele titel:

 Saisons

 AVI:

 

 Thema’s:

 seizoenen, weer, natuur, vormgeving

 Prijs: €

 19,95

 

 

Na het verrassende 'Allemaal mensen' is nu dit tweede boek van Blexbolex in het Nederlandstalig gebied verkrijgbaar. En dat kan ons alleen maar verblijden.
Want ook deze keer weer concipieerde hij een grafisch meesterlijk werk waarin korte, heldere woorden in dialoog gaan met gestileerde, nostalgische prenten.

Hij maakt hier een associatieve trip doorheen de 4 seizoenen. Je kan er losjes doorheen zappen, maar voor de aandachtige kijker valt er heel wat te ontdekken. De blijkbaar losse associaties verlopen gestructureerder dan je zou denken.
Na eerst 4 gelijke landschappen te tonen in de lente, in de zomer, in de herfst en in de winter, keert deze volgorde later terug in tal van prenten die bij het betreffende seizoen horen. In een eerste reeks zie je eenvoudige zaken zoals een zaadje, een scheut, een parasol, een schaats, enz. Maar later worden ze iets complexer zoals een ramp, een allergie, de vogeltrek, somberheid, muggensteken, enz. ...
Er vallen vele connecties te ontdekken door de opeenvolging van de prenten. Zoals de baantjesrijder naast de sneeuwruimer, een voorraad hout naast de overschot afgevallen vruchten, de vuurvliegjes in de boom naast de wens bij een vallende ster, de picknick die gevolgd wordt door het afval, de file auto's naast de kolonie rupsen,  enz. ...
Maar tevens ontdek je verbanden doorheen het ganse boek. Zoals de op reis vertrekkende familie die later in het boek terugkeert, de boom die later in bloei komt dan de andere bomen maar later in het boek als volhouder nog steeds zijn bladerenkruin heeft terwijl de andere bomen al kaal zijn, enz. ...

Elke prent op zich, de compositie van elke pagina en de totale lay-out van het boek zijn weerom geïnspireerd op de grafische beeldcultuur van de jaren '50-'60. De zachte, ietwat vale kleuren, de strakke vormen, de combinatie van afgelijnd en vaag, het sjabloneren, de collages, ..., alles baadt in een nostalgische sfeer die rust en zachtheid uitstraalt.
In vergelijking met het vorige boek, vind je hier meer details, ruimere landschappen en dynamischere vormen. Het geheel is dus complexer, maar behoudt zijn eenvoud door zijn stileringen en zijn veelheid aan functioneel wit.

Een rijke bundel die zowel kinderen als volwassenen boeit en inspireert.
Vandaar een verrassende aanrader voor jong én oud.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
juli 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010