· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Bologna Children's Book Fair:  
 Illustrators annual 2010

 Reeks:

 

 Auteur:

 divers

 Aantal blz.

 216

 Illustrator:

 divers

 ISBN:

 9789051161526

 Uitgever:

 Bononia University Press
 Voor Nederland: De Vier Windstreken

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uitÖ:

 Tweetalig: Italiaans - Engels

 Leeftijd:

 volwassenen

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Themaís:

 illustaties jeugdboeken, Bologna, boekenbeurs

 Prijs: Ä

 49,90

 

 

Presenteert deze lijvige catalogus een internationaal overzicht van de beste hedendaagse kinderboekillustraties en reflecteert hij erover? Of gaat het enkel om een idealistische selectie, gebaseerd op artistieke aspiraties van de illustratoren?
Twee niet onbelangrijke vragen die de internationale jury bezig hielden bij hun selectie van de vele inzendingen voor de 'Bologna Illustrators Exhibition 2010'.
Uit 2454 inzendingen uit 58 landen selecteerden zij 87 illustratoren uit AustraliŽ, BelgiŽ, TjechiŽ, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Iran, Israel, ItaliŽ, Japan, Korea, Litouwen, RoemeniŽ, Rusland, Zuid-Afrika, Spanje, Zweden, Taiwan en England.
Deze tweetalige catalogus is er een neerslag van.
Voor wie na de tentoonstelling nog verder wil dolen in al dat talent en mijmeren over de gedegen schoonheid en volwassen benadering van illustraties voor kinderen.
Of voor wie de tentoonstelling miste en zich toch wil verwonderen over zoveel verscheidenheid en kunnen.
Uit het Nederlandstalig gebied is er 1 Belgische selectie: Karolien Vanderstappen, met collages uit haar boek 'In December'. 

De catalogus start met een aantal artikels met schitterende illustraties, gewijd aan de winnaar van de Bratislava  Biennial of Illustration Grand Prix BIB, de Catalaanse Josep Antoni Tŗssies. De indrukwekkende cover die deze catalogus siert is ook van zijn hand.
Daarna opent zich een wondere, verscheiden wereld van illustraties, alfabetisch gerangschikt volgens illustrator. Zowel fictie als non-fictiewerk en alle mogelijke stijlen en technieken komen aan bod.
Elke illustrator krijgt 2 pagina's toegewezen. Behalve zijn of haar illustraties lees je daar ook de titel van het boek, de gebruikte technieken, contactgegevens en een beknopte bio- en bibliografie.
De witte pagina's en de luchtige lay-out zorgen ervoor dat alle illustraties volledig tot hun recht komen.
Je kan er geen gemeenschappelijke noemer op kleven, tenzij die van de degelijkheid. Het is boeiend om te merken hoe diverse culturele en artistieke invloeden land- en andere grenzen doen vervagen.

Een meer dan waardevol naslagwerk voor iedereen die gepassioneerd is door hedendaagse illustraties.

 

Eric Vanthillo
juli 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:08 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010