· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Vliegen tot de hemel (+ cd)

 Reeks:

 Kleine klassiekers

 Auteur:

 Michael De Cock

 Aantal blz.

 112

 Illustrator:

 Gerda Dendooven

 ISBN:

 9789059083318

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 9

 Originele titel:

 

 AVI:

 10

 Thema’s:

 Vaders en zonen, Griekse oudheid,
 mythologie,
Daedalus,  Minotaurus

 Prijs: €

 19,95

 

 

Michael De Cock en Gerda Dendooven werkten reeds eerder samen aan 'De lange weg naar huis. Het verhaal van Odysseus', de originele en gedegen bewerking van het bekende verhaal, zowel in tekst en beeld als in hoorspel.
Deze keer bewerkten zij verschillende verhalen uit de Griekse oudheid tot één coherent, meeslepend verhaal.

In het eerste deel maken we kennis met Daedalus, de beroemde architect, die een labyrint bouwt voor koning Minos om de verschrikkelijke Minotaurus op te sluiten. Om te ontsnappen uit Kreta bouwt hij enorme vleugels voor zichzelf en zijn zoon  Icarus. Icarus tart echter het noodlot. Ariadne blijft droevig en verweesd achter.
In het tweede deel besluit de dappere Theseus, de zoon van koning Aegeus, het monster te doden. Dank zij de hulp van Ariadne slaagt hij erin.
Tussen de verhalen door sluipen nog nevenverhaaltjes, zoals dat van Medusa die je in steen doet veranderen als je haar in de ogen kijkt, over de treurende jongen die in een cipres verandert, enz. ...

Verschillende centrale thema's doorsnijden hier deze spannende vertelling: eerst en vooral het ontzag voor de kracht van verhalen en de geschiedenis. Of zoals Icarus zelf zegt tegen Ariadne: “Ooit worden we allemaal een verhaal”. Maar tegelijkertijd ook de veranderlijkheid van het leven (Ovidius is nooit ver weg) en de onontkoombare relatie tussen vaders en zonen.
De Cock hervertelt oude verhalen op een eigentijdse, bevattelijke wijze.
Hij smeedt verhalen aan elkaar alsof zij altijd bij elkaar hoorden. De vlotte dialogen geven het verhaal een vaart die je niet loslaat en de gebeurtenissen en rake beelden grijpen je als lezer naar je strot.
De tweekleurige illustraties geven het verhaal een bijzondere meerwaarde. Dendooven weet abstractie en humor met elkaar te mengen. Haar silhouetten in rood en blauw zijn indrukwekkend en tegelijkertijd kwetsbaar. Haar stijl is afstandelijk én emotioneel.
Je kan het volledige verhaal beluisteren op de bijgeleverde cd. Niet als een sober voorgelezen verhaal, maar als een hoorspel vol afwisselingen met expressieve stemmen, subtiele geluiden en originele jazzmuziek gecomponeerd door Frank Vaganée en uitgevoerd door het Brussels Jazz Orchestra. Dit hoorspel sleept je mee en activeert je verbeelding.

De tekst, de illustraties en het hoorspel, niets is hier aan het toeval overgelaten. Het geheel grijpt je aan voor vele uren lees-, kijk- en luisterplezier. Vandaar een aanrader die in geen enkele boekenkast mag ontbreken!

 

Eric Vanthillo                                                                                               
juni 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010