· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Alle katten hebben Asperger

 Reeks:

 

 Auteur:

 Kathy Hoopmann

 Aantal blz.

 72

 Illustrator:

 divers (foto's)

 ISBN:

 9789077671344

 Uitgever:

 Pica

 uitgavejaar

 2009 (2e druk)

 Vertaler uit…:

 Engels: Uitgeverij Pica

 Leeftijd:

 + 6

 Originele titel:

 All Cats Have Asperger

 AVI:

 

 Thema’s:

 Asperger, katten, foto's, psychologie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Adhd en Asperger zijn tegenwoordig geen ongekende stoornissen meer. De wetenschap heeft ervoor gezorgd dat zij kunnen opgespoord worden, herkend en benoemd. Hierdoor werden ook tal van therapieën ontwikkeld die het functioneren in de hedendaagse maatschappij mogelijk maakt met de stoornis.
Maar tegelijkertijd is er nog veel onwetendheid of zijn er nog vele foutieve ideeën rond de beide stoornissen. Wat vaak tot onbegrip leidt.
Daarom is dit boekje rond het Aspergersyndroom een welkom aanbod. Om op een begrijpelijke manier te verhelderen hoe iemand met dit syndroom voelt, denkt, handelt en reageert. En tegelijkertijd om die persoon inzicht te geven in zijn eigen leven met de stoornis.

De uitwerking is op kindermaat: helder en herkenbaar en met vele foto's van katten in alle standen en gemoedsgesteldheden en met vele verschillende emoties.
Het boek opent met een kort voorwoord, waarin het symptoom beschreven wordt en waarin de makers pleiten voor een positieve benadering.
Maar in hun opzet hebben zij gekozen voor de makkelijk verkoopbare weg, waardoor het geheel deels de mist ingaat. Vele foto's zijn gekunsteld en flirten met de clichés van de zoetzemigheid. Waar de foto niet volstaat om de tekst te verduidelijken, kozen de makers voor tekst in de foto alsof het uitspraken zijn van de kat zelf. Deze teksten zijn echter flauw en ongeloofwaardig.
Op elk blad vind je een foto met daarbij een zin die de symptomen verduidelijkt. Zo blader je doorheen dit boek zonder dat het je ooit beklijft.

Mits de juiste (volwassen) begeleiding kan dit boek leiden tot boeiende gesprekken en kan het verheldering bieden. Maar de teksten bij de foto's zijn te moeilijk om het zonder die begeleiding te laten functioneren.

 

Eric Vanthillo
juli 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:01 augustus, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010