· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De dikke Lena Lijstje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Francine Oomen

 Aantal blz.

 524

 Illustrator:

 Francine Oomen

 ISBN:

 9789045110974

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 familie, vriendschap, leven, opgroeien, humor

 Prijs: €

 15,00

 

 

Lena Lijstje heet eigenlijk Marleen en sommigen noemen haar Leentje, maar de meesten noemen haar Lena Lijstje omdat zij steeds lijstjes maakt. De vele lijstjes helpen haar bij het kiezen (wat zij heel moeilijk vindt) en dan nog heeft zij problemen met knopen doorhakken. In haar hoofd is het meestal een grote warboel vol dromen, wensen en geheimen.
Door haar eigenzinnigheid botst zij vaak met de buitenwereld. Het liefst zou zij die wereld naar haar hand willen zetten. Maar steeds blijkt er een grote afstand te zijn tussen haar dromen en de realiteit.
Querido bundelde alle 'Lena Lijstje'-boeken tot één dikke bundel: 'Lena Lijstje' uit 2001, 'Het geheim van Lena Lijstje' uit 2003, 'De reis van Lena Lijstje' uit 2004 en 'De droom van Lena Lijstje' uit 2007.
Daardoor kan je in dit boek lekker lang lezen en zappen in Lena's leventje, meer dan 500 pagina's lang.
De verhalen zijn opgebouwd als een dagboek, maar zonder de strikte chronologie ervan.
Herkenbaarheid is de grote troef doorheen de vele verhalen: ouders die gaan scheiden en hun eigen leven gaan leiden, het krijgen van borstjes, vriendschappen, het leven op school, huisdieren, grootouders, toekomstdromen, reizen, enz. ... Zowat alle herkenbare thema's komen aan bod, doorspekt met een verrassende humor.
Tussendoor vind je vele kleine tekeningen die het geheel verluchten. Zij zijn nonchalant en kinderlijk. Alsof ze door het hoofdpersonage zelf getekend zijn.

Dit boek is geen hoogstaande literatuur en beoogt dit ook niet. Maar de veelschrijfster Francine Oomen weet met haar boeken vele jonge lezers te bekoren. Zeker voor kinderen die niet zo graag lezen zorgen deze boeken voor leuke leeservaringen.

 

Eric Vanthillo
juni 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010