· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Mio, mijn Mio

 Reeks:

 Astrid Lindgren
 Bibliotheek

 Auteur:

 Astrid Lindgren

 Aantal blz.

 133

 Illustrator:

 Els van Egeraat

 ISBN:

 9789021667652

 Uitgever:

 Ploegsma

 uitgavejaar

 2009 (9e druk)

 Vertaler uit…:

 Zweeds: Saskia Ferwerda

 Leeftijd:

 + 8

 Originele titel:

 Mio, min Mio

 AVI:

 9

 Thema’s:

 sprookje, vriendschap, avontuur, liefde

 Prijs: €

 13,95

 

 

De negenjarige Bosse is een pleegkind maar op een dag blijkt dat hij eigenlijk Mio heet en de zoon is van de koning in het Land in de Verte. Een geest brengt hem terug bij zijn vader. Mio sluit er vriendschap met Jum-Jum die hem het koninkrijk beter leert kennen en samen amuseren ze zich. Maar op een dag geeft hij gevolg aan wat de put vol sprookjes en liedjes had gezegd: ‘Er was eens een koningszoon, die uit rijden ging in de maneschijn. Hij reed door het Donkere Woud...’

Dit is een prachtig sprookjesverhaal, geweldig verteld door rasverteller Astrid Lindgren en terecht een klassieker die in geen enkele boekenkast mag ontbreken. Dat getuige onder andere deze 9e herziene druk. Het oorspronkelijke verhaal dateert van 1954 maar is verre van verouderd, integendeel.
Een ontroerend mooi en warm verhaal, ontwapenend verteld waarbij de kracht van vriendschap en liefde centraal staat. Mio ontdekt de liefde die zijn vader voor hem voelt en omgekeerd. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de warmte waarmee zijn vader hem telkens toespreekt met ‘Mio, mijn Mio’. Hij ervaart wat het betekent om een echte vriend te hebben wanneer hij op gevaarlijke tocht vertrekt om de boze kinderrover te verslaan. Astrid Lindgren kan niet alleen mooi beschrijvend een nieuwe wereld creëren maar vertelt met mooie zinnen, soms echt pure poëzie, hoe de verschillende personages in deze ‘sprookjeswereld’ gedijen.  De spanning van het avontuur wordt langzaam opgebouwd zodat je als lezer er helemaal in zit en het boek in één adem wilt uitlezen.
Een echte aanrader!

 

Hilde Umans
april 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:07 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010