· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Als engelen de grond raken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Gerda Van Erkel

 Aantal blz.

 650

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789059083103

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 vriendschap, tweelingzussen, agressie,
 verliefdheid, ziekte

 Prijs: €

 18,50

 

 

Deze omnibus bevat 3 verhalen die al eerder als afzonderlijk boek zijn verschenen:

1. Ik kom je halen (2001)
Floor en Violet zijn tweelingzussen, twaalf jaar oud, erg verschillend van karakter maar qua uiterlijk lijken ze als twee druppels water op elkaar. Deze zomer verandert hun onafscheidelijk met elkaar optrekken omdat Floor een boon heeft voor Thijs en stiekem leert paardrijden. Violet mag Floor thuis niet verraden maar op een dag gebeurt er iets dat hun leven volledig verandert!

2. Engel in rood (2003)
Senne is zeventien en verliefd op Noor. Zij voelt ook wel iets voor hem maar wilt hem pas kussen als Senne drie maanden lang zijn agressie kan bedwingen want hij is soms een echte driftkikker. Senne zet alles op alles maar het worden lange en moeilijke maanden waarbij het thuis fout loopt en hij vindt dat de wereld vierkant draait...

3. Mijn zoute zoen (2005)
In het Zeepreventorium in De Haan leren Kobe en Nienke elkaar kennen. Kobe heeft last van overgewicht en Nienke is enorm verzwakt door de mucoviscidose die ze al van jongsaf aan heeft. Ze worden verliefd en willen er samen het beste van maken...

Het is een mooie bundel van 3 heel sterke verhalen. De auteur slaagt erin om geen alledaagse situaties knap te beschrijven en stevig te onderbouwen.  Door de uitwerking van de verschillende personages en de mooie vertelstijl zijn de karakters en situaties wel herkenbaar en kan je je als lezer erg goed inleven in de verhalen.
De auteur kiest voor niet evidente situaties zoals in het laatste verhaal in het Zeepreventorium waarin je ook veel te weten komt over mucoviscidose en obesitas en hoe moeilijk het soms is voor die kinderen en jongeren om een ‘normaal’ leven te leiden. Soms zijn de beschrijvingen van de medische wereld wel heel gedetailleerd en uitgebreid maar op die manier krijgt de lezer een heel duidelijk beeld van wat er bij de verschillende ziektes, begeleiding en medicatie komt kijken.
De rode draad in deze 3 verhalen is de liefde: liefde is van alle tijden, voor alle leeftijden en ondanks alle mogelijke barričres erg sterk. Dat bewijst ook de opbouwende liefdesrelatie in het 2e verhaal. De kracht van de liefde of hoe Senne met zijn agressie probeert om te gaan en te kanaliseren zodat hij eindelijk zijn geliefde Noor eens kan kussen. Het lijkt allemaal eenvoudig maar is het zeker niet! Ook het eerste verhaal over de tweelingzussen is ontroerend mooi: hoe ze haar zus niet wilt of kan verraden en hoe moeilijk of zwaar dat zwijgen valt. Hoe ze allebei ontdekken in hun ‘opgroeien’ hoe verschillend hun karakters, interesses, gevoelens en gedachten soms zijn.
Het enige nadeel van deze bundel is dat je best de 3 verhalen niet onmiddellijk achter elkaar leest omdat je dan het gevoel hebt dat er nogal veel kommer en kwel in voorkomt. Toch blijft de onderliggende boodschap altijd positief en leert de lezer heel wat bij over gevoelens en gedachten van opgroeiende tieners zonder moraliserend of belerend te zijn.

 

Hilde Umans
april 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:03 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010