· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kunst voor kinderen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Redactieploeg

 Aantal blz.

 141

 Illustrator:

 (ontwerp cover) Jess Bentall

 ISBN:

 9789020985580

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Lies Lavrijsen

 Leeftijd:

 + 11

 Originele titel:

 Children’s book of art

 AVI:

 

 Thema’s:

 kunst uit het verleden, moderne kunst,
 beeldhouwkunst

 Prijs: €

 19,95

 

 

Dit boek is opgedeeld in drie grote delen: kunst uit het verleden, moderne kunst en beeldhouwkunst. In elk deel komen verschillende technieken aan bod, worden een aantal portretten van kunstenaars gegeven, wordt een stijl belicht of staan een aantal kunstwerken over een bepaald onderwerp bij elkaar in een kleine collectie. Elk onderwerp krijgt over een dubbele pagina de aandacht. Er is een korte inleiding en achteraan wordt de lezer/kijker uitgenodigd om de kunstwerken in het echt te gaan bekijken of zelf aan de slag te gaan. Een verklarende woordenlijst, een register en een reeks bedankingen sluiten het boek af.

Dit bijzonder verzorgd uitgegeven boek in groot formaat geeft de jonge lezer/kijker een overzicht en de evolutie van de kunst doorheen de eeuwen heen. Toch slagen de makers erin om dit op een heel originele manier te doen. Geen saaie theoretische uiteenzetting, maar boeiende teksten die heel duidelijk zijn en gemakkelijk te lezen. Een ware schat aan afbeeldingen van schilderijen en beeldhouwwerken begeleiden de teksten.
Het onderwerp ‘stijl’ geeft op een heel aantrekkelijke manier een overzicht van een bepaalde manier van werken.
Bij ‘Collectie’ worden een aantal kunstwerken over een bepaald onderwerp bij elkaar gezet, over de tijds- en stijlgrenzen heen.
‘Uit de doeken’ verduidelijkt dan weer hoe een bepaalde techniek werd toegepast, waarbij men ook weer doorheen de tijdsgrenzen breekt. Een Romeins fresco staat naast het plafond van de Sixtijnse kapel en een 20-eeuws kunstwerk.
Het onderwerp ‘Portret’ brengt een kunstenaar onder de aandacht, waarbij een korte levensloop staat en een bijzonder werk van de kunstenaar wordt belicht. De lezer krijgt er ook uitleg over specifieke details die worden uitvergroot en voorzien van een passende tekst.
Ook de grootte van het werk wordt visueel duidelijk gemaakt door er een menselijk silhouet (of slechts een hand) naast te plaatsen. Op sommige momenten wordt de lezer/kijker uitgenodigd zelf aan de slag te gaan en dingen uit te proberen.
Prachtig boek dat niet alleen jongeren veel verduidelijking zal geven maar vast ook volwassenen kan boeien.
Een sterke aanrader.

 

Pol Van Damme
mei 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:02 juni, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010