· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De vluchtrivier

 Reeks:

 

 Auteur:

 André Boesberg

 Aantal blz.

 213

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789020984125

 Uitgever:

 Lannoo

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 sportdoping, Oost-Duitsland, vlucht, controle

 Prijs: €

 12,95

 

 

1978, Oost-Duisland. Op school merkt de sportleerkracht van Hanna dat zij goed kan zwemmen. Zij krijgt de kans om op een bekende sportschool te gaan trainen. Dit aanbod afslaan is er niet bij. Tijdens deze stage merkt Hanna dat er vreemde dingen gebeuren. Er wordt ‘iets’ onder het eten gemengd. Een vriendin die ze daar leert kennen, kan later de druk niet meer aan en doet een zelfmoordpoging. Met Tobias en Jan, haar vriend, besluit Hanna naar het Westen te vluchten. Maar hoe?

Dit verhaal schetst een tijdsbeeld over sportgebruiken in het toenmalige Oost-Duitsland, maar evengoed geeft het een beeld van de angst waarin de mensen er leefden. Angst om te zeggen wat ze denken. Angst om op te vallen en de aandacht te trekken van de alom aanwezige geheime politie. Het wantrouwen tussen de mensen. Zelfs familieleden weten van elkaar niet wat ze allemaal doen. Al deze elementen geven dit verhaal een beklemmende sfeer.
Het verhaal begint ergens halverwege de vlucht van het drietal en springt dan geregeld met flashbacks terug naar gebeurtenissen die voorafgingen en aanleiding waren van hun drieste besluit. Door deze opbouw wordt de lezer geboeid en blijft het verhaal spannend tot aan het slot.
0Het verhaal komt heel realistisch over en de personages zijn levensecht beschreven. Het wordt afwisselend verteld vanuit de drie personages, in de ik-vorm. Cursief gedrukte stukjes zijn bedenkingen van de personages die soms jaren achteruit of vooruit springen. De auteur weet ook bijzonder goed de benauwende sfeer van wantrouwen en achterdocht op te roepen.
Een boeiend verhaal over een (voor de hedendaagse jeugd) onbekende maatschappij dat daarenboven in één moeite door nog een stuk geschiedenis bijbrengt zonder dat dit storend werkt op het verhaal. Beslist de moeite waard.

 

Pol Van Damme
mei 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 mei, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010