· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De hemel begint bij je voeten

 Reeks:

 

 Auteur:

 Jandy Nelson

 Aantal blz.

 286

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789048804504

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Michèle Bernard

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 The Sky is Everywhere

 AVI:

 8

 Thema’s:

 dood, zus, rouwen, verliefd, schuldgevoel

 Prijs: €

 15,95

 

 

Lennies zus Bailey is onverwachts gestorven door een hartprobleem. De hele familie rouwt: Lennie, haar grootmoeder Omie, haar oom Big en Bailey’s vriendje Toby. Lennie en Bailey zijn opgegroeid bij hun grootmoeder en oom Big woont er ook af en toe. Lennie voelt zich verlaten, in de steek gelaten door haar zus. Die had nochtans beloofd om haar nooit alleen te laten, zoals hun moeder gedaan heeft. Ze vindt troost bij Toby, die Bailey ook zo hard mist. Maar wanneer hun troost zoeken verandert in passioneel kussen, voelt Lennie dat het fout zit, en voelt ze zich schuldig. Toch kunnen ze het allebei niet tegenhouden. Het gemis drijft hen naar elkaar. Maar ondertussen raakt Lennie verliefd op Joe, die Bailey nooit gekend heeft omdat hij pas in de buurt is komen wonen. Hij is vrolijk, opgewekt en straalt geweldig veel levenslust uit. En is tot over zijn oren verliefd op Lennie. Bij hem voelt ze plots wat het betekent om verliefd te zijn. Maar twee jongens zo gevoelvol kussen, dat brengt problemen mee…

Het rouwproces van Lennie is hevig en intens. Lennie voelt zich vooral alleen omdat naar haar gevoel Bailey de levenslustige was, degene die haar meetrok en stimuleerde. Gaandeweg ontdekt ze dat ze meer in zich heeft dan ze dacht, dat ze even sterk kan zijn als haar zus, dat ze een nieuwe weg moet kiezen in haar leven. De dood van Bailey heeft alles door elkaar geschud, maar daardoor komt ze ook in nieuwe situaties terecht die ze best wel de moeite waard vindt. Haar gevoelens tegenover Toby worden knap verwoord. Je voelt het verdriet dat tussen hen hangt, en de aantrekkingskracht die daardoor teweeg gebracht wordt. Steun en troost zoeken bij iemand die je geliefde even hard mist, dat doen ze en het helpt ook. Uiteindelijk staan ze sterk genoeg in hun schoenen om verder te gaan met hun leven. Lennie’s verliefdheid op Joe is natuurlijk een grote hulp, ook al loopt het even erg mis.
Haar gedichten die ze overal achterlaat op publieke plaatsen, om zo de herinneringen aan haar zus levend te houden, zijn knappe staaltjes van inlevingsvermogen. Ze behoren tot het complexe rouwproces dat Lennie doormaakt.
Dit is een zeer gevoelig, knap uitgewerkt relaas over het verlies van een zus. Hoe moeilijk Lennie het ook heeft, toch voel je de positieve sfeer die overal doorheen geweven is. Lennie staat er niet alleen voor, hoe moeilijk haar omgeving het ook zelf heeft met dat gemis. En ondanks alle ellende kan je als lezer ook niet anders dan mee verliefd worden op Joe.
Een sterk debuut! Zeker een aanrader!

 

Mik Ghys
mei 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 mei, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010