· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Kikker vindt een vriendje

 Aantal cd’s:

 1

 Auteur:

 Max Velthuijs

 Luisterduur:

 49 minuten

 Voorlezer:

 diverse

 Muziek:

 

 Uitgever:

 Rubinstein

 ISBN:

 9789047609162

 Vertaler:

 

 Uitgavejaar:

 2010

 Originele titel:

 

 Leeftijd:

 + 4

 Thema’s:

 vriendschap, bang, jarig, ziek, jezelf zijn, boos

 Prijs: €

 10,95

 

 

Dit luisterboek bevat 7 avonturen van Kikker en zijn vriendjes, gebracht als hoorspel. De korte verhalen worden van elkaar gescheiden door een leuk, vrolijk liedje over hoe fijn het is vrienden te hebben.
In ‘Kikker vindt een vriendje’ vindt Kikker op een dag Beertje in het bos. Hij wordt de beste vriend van Kikker maar wil na een poosje weer naar huis. Gelukkig komt hij nadien nog heel veel op bezoek.
‘Kikker is bang’ vertelt over een avond dat Kikker zo bang is dat hij hulp zoekt bij Eend. Maar hij maakt haar ook zo bang dat ze samen naar Varkentje vluchten en dan alle drie samen bang in bed kruipen.
Een verjaardag wordt gevierd in ‘Kikker en het verjaardagsspel’. Op Beertjes verjaardag bedenkt Kikker een leuk spel maar Beertje wil eigenlijk alleen maar een cadeautje.
Een zieke Kikker vinden we in ‘Kikker kan niet praten’. Op een ochtend is Kikker zijn stem kwijt. Als blijkt dat zijn vrienden hem niet kunnen helpen, brengen ze de dag verder zwijgend door. En gelukkig is de volgende dag alles weer in orde.
Dat Kikker al eens iets vergeet, horen we in ‘Kikker en een heel bijzondere dag’. Wanneer Kikker wakker wordt, weet hij nog dat het een bijzondere dag is. Maar waarom, dat kan hij zich niet herinneren. Gelukkig weten zijn vrienden het nog wel.
In ‘Kikker is Kikker’ is Kikker best tevreden met zichzelf tot hij zijn vrienden bezig ziet. Hij wil ook kunnen wat zij kunnen: vliegen, timmeren, taart bakken, lezen…maar niets lukt. Ongelukkig zoekt hij zijn vrienden op, die hem onmiddellijk geruststellen: ze zijn blij dat Kikker gewoon Kikker is. Tot slot maken we een boze Kikker mee in ‘Kikker is boos’. Hij vindt dat zijn nieuwste schilderij mislukt is en daarom wordt hij boos. Zijn vrienden tonen hem dan hoe mooi hij alles gemaakt heeft en uiteindelijk krijgt hij terug plezier in het schilderen.
Al deze verhalen tonen hoe belangrijk de vrienden van Kikker zijn, zowel op prettige momenten als wanneer hij het moeilijk heeft. Dankzij hun vriendschap wordt het leven van Kikker leuker en gemakkelijker. Samen genieten ze van het leven en van elkaar. Een mooie boodschap.

Deze verhalen duren gemiddeld 6 minuten, waardoor de aandacht van kleuters goed bij het verhaal kan blijven. De afwisseling van stemmen maakt het extra aantrekkelijk. Dit luisterboek laat de filosofische verhalen van Kikker en zijn vriendjes helemaal tot zijn recht komen.

 

Mik Ghys
april 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 april, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010