· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dodenrit

 Reeks:

 

 Auteur:

 Elise Broach

 Aantal blz.

 246

 Illustrator:

 (omslag) Mariska Cock

 ISBN:

 9789049923365

 Uitgever:

 Pimento

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Michèle Bernard en Pimento

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Desert Crossing

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 aanrijding, relaties, woestijn, speurtocht

 Prijs: €

 16,95

 

 

Drie jongeren rijden door een woestijnachtig gebied naar hun vader. De veertienjarige Lucy, haar vier jaar oudere broer Jamie en zijn vriend Kit. Het is donker, het stormt en plots raakt de auto ‘iets’. Als ze terugdraaien en gaan kijken, vinden ze een dood meisje in de berm. Hebben zij haar aangereden? Wat doet een meisje alleen in deze wildernis met dit stormweer? De dagen die daarop volgen verandert het leven van de jongeren voorgoed…

Dit verhaal leest als een Amerikaanse film die zich afspeelt in een broeierige sfeer in een verlaten landschap met kleine dorpen rond kruispunten van hoofdwegen, wegrestaurants waar zwijgende vrachtwagenchauffeurs hun ontbijt komen eten en eindeloze wegen die verdwijnen aan de horizon. Als lezer zie je dit zo voor ogen bij het lezen van dit verhaal.
Het verhaal wordt verteld vanuit Lucy’s standpunt, in de ik-vorm. De lezer ervaart het verhaal dus zoals Lucy het ervaart; wat zij zegt, wat ze denkt, wat ze voelt, wat zij doet. Het rustige leventje van Lucy wordt door deze gebeurtenis aardig overhoop gehaald en het verandert haar kijk op het leven drastisch.
Het verhaal wordt realistisch en vlot verteld en de personages zijn herkenbaar en levensecht geschetst. De ontrafeling van het gebeuren heeft veel aandacht maar het verhaal heeft toch een meerwaarde door de kijk van Lucy op het leven die in die enkele dagen bijzonder sterk evolueert en de lezer eveneens aan het denken kan zetten.

 

Pol Van Damme
maart 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 april, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010