· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Dieven

 Reeks:

 

 Auteur:

 Will Gatti

 Aantal blz.

 325

 Illustrator:

 (omslag) Nanja Toebak

 ISBN:

 9789045110363

 Uitgever:

 Querido

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 Engels: Esther Ottens

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 Two Good Thieves

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 straatdiefjes, sloppenwijk, overleven, corruptie

 Prijs: €

 17,95

 

 

Demi en Baz leven als straatdiefjes in een grote stad. Ze verblijven bij Fay, een vrouw die hen onderdak verleent in de sloppenwijk. Als Demi op een dag een waardevolle ring steelt loopt het helemaal fout, want de vrouw van wie hij de ring stal, is niemand minder dan de vrouw van de hoofdcommissaris van de politie. Maar niet alleen de politie is op zoek naar hen. Andere criminele figuren zitten achter hen aan. En veel hulp van Fay moeten ze niet verwachten; zij wil geen moeilijkheden. Hoe komen ze ongedeerd uit dit wespennest?

Dit verhaal lijkt zich af te spelen in één of andere grote Zuid-Amerikaanse stad, gezien de benamingen die in het verhaal voorkomen. Het leven van de straatdiefjes is maar weinig waard en geeft geen hoop op een betere toekomst.
Het verhaal volgt Remi en Baz die erg goed op elkaar zijn ingespeeld en al jaren samen opgroeien. Het wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Baz, van wie de lezer dan ook het best een beeld krijgt.
Toch zal de lezer in het begin van het verhaal moeten doorzetten want er wordt eerst een uitgebreid beeld geschetst van de levenswijze van de boefjes en de sloppenwijk waarin ze leven. Pas na een hele tijd komt er vaart in het verhaal. Demi en Baz evolueren zelf heel erg doorheen het verhaal en zullen uiteindelijk als andere mensen uit dit verhaal te voorschijn komen. Ze leren dat het leven dat ze tot dan toe leidden eigenlijk heel beperkt was; ze keken niet verder dan de volgende dag en ook niet verder dan de brug over de rivier. Door de gebeurtenissen die plaatsvinden, verruimen ze hun beeld op de wereld en op de mensen waar ze al zo lang mee samenleven.
Hoewel het diefjes zijn, krijgt de lezer sympathie voor deze personages. Uiteindelijk kiezen beiden ook om hun eigen leven in handen te nemen en niet door anderen te laten dicteren.
Het slot slaat de hoop van een betere wereld dan weer aan diggelen; eigenlijk verandert er bijzonder weinig, maar verplaatst het probleem zich van de ene naar de andere plaats.
Een beklijvend verhaal over straatdiefjes dat erg realistisch wordt verteld.

 

Pol Van Damme
maart 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 april, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010