· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Als dinosauriërs nu zouden leven

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dougal Dixon

 Aantal blz.

 96

 Illustrator:

 Diverse illustratoren

 ISBN:

 9789062495498

 Uitgever:

 Sjaloom

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Uitgeverij Sjaloom

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 If Dinosaurs Were Alive Today

 AVI:

 

 Thema’s:

 dinosauriërs

 Prijs: €

 14,95

 

 

Op een grote foto wordt telkens één soort dinosauriër in een situatie met hedendaagse dieren geplaatst. Een begeleidende tekst verduidelijkt de situatie en geeft ook aan of de situatie mogelijk zou zijn voor de betreffende dieren. In een kolom aan de rechterzijde staat informatie over naam, classificatie, leefperiode, vindplaats, habitat en kenmerken van de dinosauriër. In een schematisch kader wordt ook telkens een vergelijking gemaakt met hedendaagse dieren. Zo overloopt men planteneters, vleeseters, zeedieren en vliegende reptielen. Daarna volgt een hoofdstuk met allerhande algemene informatie over dinosauriërs en worden een aantal vragen beantwoord. Een woordenlijst en register sluiten het boek af.

Er zijn al talloze boeken over dinosauriërs verschenen. Origineel aan dit boek is dat de dinosauriërs in een voor de lezer/kijker herkenbare hedendaagse situatie worden geplaatst. Zodoende kan de lezer/kijker zich de grootte van het dier veel beter voorstellen dan op een schema. De grote computerfoto’s leveren een realistisch beeld op. Men heeft zich niet gehouden aan de periode waarin de dinosauriërs leefden, maar wel ingedeeld naar hun eetgewoonten of leefomgeving.
Het laatste blad van elk hoofdstuk is gewijd aan een beschouwing of het al dan niet mogelijk zou zijn dat deze dieren in de huidige tijd zouden kunnen leven. Ook dat levert duidelijke en verhelderende informatie op.
In de algemene informatie gaat men nog meer in op de onmogelijkheid van dinosauriërs in onze tijd en komt men tot de verrassende conclusie dat de mens er niet zou zijn, mochten de dinosauriërs niet verdwenen zijn.
Erg verzorgd uitgegeven boek in groot formaat dat een boeiende kijk geeft op en duidelijke informatie geeft over dinosauriërs.
Beslist de moeite waard.

 

Pol Van Damme
maart 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 april, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010