· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Gebr.

 Reeks:

 

 Auteur:

 Ted van Lieshout

 Aantal blz.

 158

 Illustrator:

 Leo Swiers (omslagfoto)

 ISBN:

 9789046806647

 Uitgever:

 Nieuw Amsterdam

 uitgavejaar

 2009 (6de druk)

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 10+

 Thema’s:

 broers, dood, afscheid, homoseksualiteit, gezin

 Prijs: €

 12,50

 

 

Deze roman is een blijver. De eerste editie verscheen in 1996. Sindsdien werd het alom geprezen en gelauwerd en verdween het haast nooit uit de boekenrekken. Na tal van vertalingen en enkele theaterbewerkingen is er nu deze zesde druk.

Als Luuks jongere broer, Marius of Maus, sterft op veertienjarige leeftijd, vraagt Luuk zich af of hij nog een broer kan zijn. Een half jaar na zijn dood, net op zijn verjaardag, wil zijn moeder zijn hele hebben en houden ritueel verbranden. Luuk is het hier niet mee eens en redt zijn dagboek. Hij schrijft tussen de regels wat hij nog wilde zeggen aan zijn broer en leest wat Maus aan zijn dagboek toevertrouwde. Intense geheimen komen bovendrijven en spijtige misverstanden uit het verleden worden opgehelderd. Want beide broers worstelden met hetzelfde geheim: nl. dat zij van jongens houden.

Van Lieshout houdt zijn lezer in de ban van dit deels autobiografische verhaal. Via het dagboek laat hij Luuk dialogeren met zijn dode broer en krijgt zijn strijd met iedereen en vooral met zichzelf een plaats. De verschillende thema's gaan in elkaar op tot een coherent en aangrijpend verhaal dat je stevig beroert.

Een meesterwerk dat druk na druk een aanrader blijft.

 

Eric Vanthillo                                                                                               
maart 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 maart, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010