· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De man in de wolken

 Reeks:

 

 Auteur:

 Koos Meinderts

 Aantal blz.

 38

 Illustrator:

 Annette Fienieg

 ISBN:

 9789047702450

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2010

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 5

 Originele titel:

 

 AVI:

 

 Thema’s:

 geluk, eenvoud, bezit

 Prijs: €

 12,95

 

 

Hoog op de berg woonde een man in een houten huis. Hij was daar gelukkig en tevreden en werd door de bewoners van het dal ‘de man in de wolken’ genoemd. Hij had een mooi schilderij waar hij elke dag uren naar zat te kijken. Iedereen mocht mee komen kijken, en als ze genoeg gekeken hadden, keerden ze tevreden terug naar het dal. Er waren mensen die dikwijls kwamen kijken, en het werd een gewoonte om iets mee te brengen voor de man. Op een ochtend kwam er echter een vreemdeling langs, die op doorreis was. Toen hij het schilderij zag was hij stomverbaasd. Hij vertelde de man dat het een fortuin waard was, dat hij rijk was. Vanaf dat moment werd de man wantrouwig. De bezoekers mochten niet meer zo dikwijls langskomen en op de duur verstopte hij het schilderij zelfs. Tot hij op een dag besefte dat het schilderij al zijn schoonheid verloren had door al die drukdoenerij. En daar wist hij maar een oplossing voor…

Dit verhaal gaat over de kern van het leven: genieten van kleine dingen en dat geluk delen met anderen. Vanaf het moment dat een buitenstaander hem zijn rijkdom openbaart, verdwijnt het geluk van de man. Hij wordt wantrouwig, onvriendelijk en ongelukkig. Tot hij beseft dat iemand anders niet moet zeggen hoe zijn geluk er uit ziet. Een vreugdevol einde, wat een opluchting. De man is weer gelukkig met eenvoudige dingen.
Dit verhaal is gebaseerd op het gelijknamige lied van Koos Meinderts en Harrie Jekkers. De illustraties brengen het verhaal knap in beeld. Zo kan de lezer mee genieten van het geluk en zich mee triestig voelen als de man ongelukkiger wordt.
Een sfeervolle levensles.

 

Mik Ghys
maart 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:18 maart, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010