· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 De splijtende stad en het raadsel van de
 zwijgende bazelaar

 Reeks:

 Ministerie van zeer
 geheime zaken

 Auteur:

 Tekst: Mariëtte Ciggaar

 Aantal blz.

 248

 Illustrator:

 (omslag) Michel Maas

 ISBN:

 978902295932

 Uitgever:

 A.W. Bruna

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 10

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 avontuur, onderzoek, geheim, mysterie

 Prijs: €

 15,00

 

 

Houk en Keet worden erop uit gestuurd om een vreemd fenomeen in een landelijk stadje te gaan onderzoeken. Zij doen dit voor het ‘Ministerie van Zeer Geheime Zaken’. Al gauw merken ze dat niet iedereen opgezet is met hun onderzoek. Een vreemde zwerver brabbelt hen mysterieuze zinnen toe die schijnbaar onverstaanbaar zijn. Gelukkig krijgen ze ook hulp van Nele, een ondernemend meisje dat zich niet snel laat wegsturen.

Dit verhaal is afkomstig van ‘Het wonderbaarlijke verhalen*laboratorium Circus Patz’ dat op verschillende manieren jongeren aan het lezen en nadenken zet. ‘De splijtende stad …’ is een gewoon verhaal dat enkele malen onderbroken wordt door een ‘Time Out’ waarin aan de lezer enkele vragen worden voorgelegd. Toch kan de lezer ook deze keer een bepaalde website bezoeken om er ‘geheime’ informatie op te zoeken. Het verhaal zelf verloopt eerder langzaam, met erg veel beschrijvingen of bedenkingen van Houk. Want vanuit diens standpunt wordt het verhaal verteld. Hij doet nogal erg kortaf en pinnig tegenover Keet, maar dat is eigenlijk nergens voor nodig, want Keet heeft meestal goede invallen. Mogelijk wordt Houk in zijn ‘mannelijke waardigheid’ aangetast door het vrouwelijke overwicht.
Over de gebeurtenissen waarrond Houk en Keet onderzoek doen, moet de lezer zich ook niet verdiepen, want die zijn op zijn zachtst gezegd erg fantasierijk.
Wat zeker vreemd overkomt is het feit dat het lijkt alsof het Ministerie en Houk al eerder hebben samengewerkt, maar dat is niet zo. En het Ministerie zelf wordt op de hielen gezeten door onbekenden, iets wat blijkbaar ook al langer aan de gang is, maar waar de lezer geen weet van heeft.
Wel knap zijn de sites waar de lezer naar kan surfen, want daar kan de lezer ook nog informatie halen die hem kan helpen bij dit verhaal.
Een interactief verhaal dus, dat de lezer een aantal uren leesplezier kan bezorgen.

 

Pol Van Damme
februari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:27 februari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010