· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Feun en de zwarte magiër

 Reeks:

 Feun

 Auteur:

 Paul Kustermans

 Aantal blz.

 181

 Illustrator:

 (omslag) Herman Houbrechts

 ISBN:

 9789022324257

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 oertijd, stammen, magiër, macht, evolutie

 Prijs: €

 14,95

 

 

Bij de rendierstam verschijnt plots een vreemde zwarte magiër. Feun voelt dat er iets niet klopt, maar kan niet juist bepalen wat er scheelt. De magiër bezorgt ook de ander leden van de stam een onbehaaglijk gevoel. Er gebeuren vreemde dingen tijdens het verblijf van de magiër. Meer en meer raakt Feun ervan overtuigd van zijn minder goede bedoelingen. Dan komt het stamhoofd van een naburige stam met vreselijk nieuws…

Dit is het vierde boek uit de reeks over Feun. Al kan het verhaal afzonderlijk van de vorige verhalen worden gelezen, toch zullen er elementen zijn die niet duidelijk zijn als de vorige delen niet gekend zijn. Ook in dit verhaal komen er elementen aan bod die op een evolutie duiden bij de ‘mensheid’. Het zijn de jonge leider Varn en zijn gezellin Feun die door hun vooruitdenkend vermogen de anderen als het ware verplichten om mee te evolueren. Toch zijn deze mensen nog erg verbonden met de natuur en zijn de ‘geesten’ een bepalend onderdeel van hun leven om onverklaarbare gebeurtenissen een plaats te geven. Magie speelt een grote rol in dit verhaal.
Het ideale wereldbeeld dat Feun voor ogen heeft en tracht te bewerkstelligen lijkt in eerste instantie te lukken. Maar het kwaad smeult onder de oppervlakte en individuen die naar macht hongeren en daarvoor letterlijk over lijken gaan dwarsbomen dit nobele doel al bij voorbaat.
Het verhaal wordt verteld door de auteur vanuit het standpunt van Feun en Varn, de twee hoofdpersonages. De auteur voegt aan deze verhalen ook telkens een sensueel kantje toe. Ze lijken niet echt noodzakelijk voor het verhaal.
Het verhaal leest vlot, al redeneren en spreken Feun en Varn al heel ‘modern’, eerder als hedendaagse mensen.
Deze verhalen leunen sterk aan bij andere oertijdverhalen zoals ‘Vuurmeisje’ van Dirk Bracke of ‘Leeuwendochter’ van Roger Schoemans. Liefhebbers van deze verhalen zullen de verhalen van Feun zeker kunnen smaken.

 

Pol Van Damme
februari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 februari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010