· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Een verschrikkelijke schoonheid

 Reeks:

 Gemma Doyle trilogie

 Auteur:

 Libba Bray

 Aantal blz.

 384

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789048801107

 Uitgever:

 Moon

 uitgavejaar

 2008

 Vertaler uit…:

 Engels: Aimée Warmerdam

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 A great and Terrible Beauty

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 19e eeuw, kostschool, magie

 Prijs: €

 15,95

 

 

Gemma Doyle is Engelse en groeit op in India aan het einde van de 19e eeuw. Op de dag dat ze 16 wordt, gebeurt er iets eigenaardigs. In een visioen ziet ze hoe haar moeder bedreigd wordt en zelfmoord pleegt, terwijl dit in werkelijkheid ook plaatsvindt. Daardoor keert de rest van de familie terug naar Engeland, een wens die Gemma al langer had. Ze moet er naar Spence, een strenge kostschool voor meisjes. Ze zal er leren hoe een beschaafde jongedame zich moet gedragen, ook al vindt ze dat maar niks. Ze sluit vriendschap met haar kamergenote Ann, een arm meisje dat dankzij de financiële hulp van een tante toch toegelaten is op deze elitaire school. Gemma moet zich bewijzen tegenover de luidruchtige Felicity en haar rijke vriendinnen en doet dat met glans. Daardoor worden Felicity en haar vriendin Pippa toch vriendinnen van haar. Wanneer een leerkracht hen iets vertelt over de Orde, een magisch genootschap, en de hanger die Gemma van haar moeder erfde daar iets mee te maken heeft, raken Gemma en haar vriendinnen verwikkelt in een mysterieus web vol geheimen en raadsels. Ze ontdekken dat ze via een geheime deur die Gemma kan openen, naar een andere wereld kunnen. Een wereld waar je wensen kunnen uitkomen. Zoals je dode moeder terugzien. De meisjes zijn in de wolken over hun ontdekking, maar langzaam aan ontdekken ze ook de minder fraaie kanten. Ze hebben de krachten die ze opriepen niet meer onder controle…

Dit fascinerende verhaal neemt je mee in de tijd. Het beschrijft zeer realistisch het gedrag en de verwachtingen van de welgestelde klasse aan het begin van de 19e eeuw. Je voelt dat er een verandering op komst is, dat vrouwen zich stilaan niet meer willen onderwerpen aan de vooropgestelde regels. Maar voorlopig moeten ze zich nog aanpassen en proberen een onbesproken leven te leiden. Gemma is ondernemend en erg avontuurlijk aangelegd. Ze staat haar mannetje als ze aankomt in Spence, ze maakt duidelijk dat ze niet met zich laat sollen en neemt het op voor de minderbedeelde Ann. Toch ergert ze zich geregeld aan het gedrag van Ann, die te veel berust in haar situatie van mindere. Gemma weet dat ze anders is, haar visioenen vertellen haar dat er van haar iets speciaals verwacht wordt. Haar houding tegenover de meisjes die ze haar vriendinnen noemt, is zeer realistisch en toch erg gevoelig uitgewerkt. De bezoeken aan de andere wereld komen ook heel realistisch over, tot de dreiging sterker wordt en het fantasie-element groter wordt. Het verhaal gaat dan in een hogere versnelling en vol spanning lees je tot het einde door. Waarna je alleen maar verlangend uitkijkt naar de volgende delen van deze trilogie.
Een aantrekkelijk en indrukwekkend verhaal dat de Victoriaanse leefwereld prachtig laat samengaan met een dreigende mysterieuze fantasiewereld.

 

Mik Ghys
februari 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 februari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010