· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Geweld op school

 Reeks:

 Maatschappij en gedrag

 Auteur:

 Manuel Armas Castro, Mª Armas
 Barbazán

 Aantal blz.

 54

 Illustrator:

 

 ISBN:

 9789055663514

 Uitgever:

 Corona/Ars Scribendi

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Karin Beneken Kolmer

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 School violence

 AVI:

 

 Thema’s:

 geweld, school

 Prijs: €

 16,00

 

 

Onder de noemer ‘geweld op school’ wordt in dit boek vooral gekeken naar pesten. De verschillende vormen van pesten, de oorzaken en het gedrag van iedereen die met pesten te maken krijgt worden uitgebreid bekeken. Er wordt gekeken naar thuissituaties, naar groepsdruk, naar persoonlijke problemen en naar de vele gevolgen van pesten. Regelmatig vind je in een kader enkele samenvattingen, zoals de tunnelvisie en brede visie op conflicten, strategieën van nultolerantie, de tien geboden tegen pesten of de gevolgen van pesten. Er wordt echter veel aandacht geschonken aan de emotionele intelligentie  waardoor geweld voorkomen kan worden.
Daardoor wordt onmiddellijk duidelijk dat dit boek niet voor jonge lezers geschikt is. Het geheel vraagt heel wat inlevingsvermogen en leesinspanning. De teksten springen soms van de hak op de tak en de kaders zijn niet altijd een verduidelijking. Het geheel komt rommelig over en biedt geen duidelijkheid. De auteurs wilden zoveel verschillende invalshoeken verwerken in dit boek dat het geheel niet vlot meer leest. Er duiken ook heel wat herhalingen op in de teksten, wat storend werkt.
De titel laat je ook meer verwachten dan een boek alleen over pesten. Er zitten interessante stukken in dit boek, maar het geheel komt te rommelig over.
Jammer.

 

Mik Ghys
januari 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:24 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010