· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Zoektocht naar Brechje

 Reeks:

 

 Auteur:

 Nicki Bullinga

 Aantal blz.

 166

 Illustrator:

 (omslag) Sabine Leemans

 ISBN:

 9789053416143

 Uitgever:

 de Vries-Brouwers

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 geschiedenis, Utrecht

 Prijs: €

 16,90

 

 

Sanne is net verhuisd naar Utrecht en zoekt uit wat ze allemaal kan doen in deze stad. Ze is erg geïnteresseerd in archeologie en kan al snel aansluiten bij een plaatselijke groepering. Wanneer ze tijdens haar verkenning van de stad door de doorgang van de Domtoren wandelt, steekt er een onverwachte wind op en hoort ze de naam ‘Brechje’ fluisteren. Verward gaat ze naar huis maar keert de volgende dag weer. Opnieuw wandelt ze door de doorgang en opnieuw hoort ze de naam Brechje. Na een poosje met dat mysterie rond te lopen, vertelt ze alles aan haar vriendin Minke. Samen gaan ze in archieven op zoek naar Brechje, want Sanne weet zeker dat er vroeger iets gebeurd moet zijn.
Dat klopt ook. In 1672 leefde Brechje in Utrecht, onder de dreiging van een oprukkend Frans leger. Ze is verliefd op Constantijn, wat tegen de zin is van de barse Barend die voor haar vader werkt. Op een avond verdwijnt Brechje…

De zoektocht van Sanne naar Brechje wordt afgewisseld met het verhaal van Brechjes leven in 1672. Het is een moeilijke periode in Europa, waarbij Nederland oorlog voert met Frankrijk, Engeland en Duitsland. De Fransen naderen Utrecht en zetten hun stempel op het dagelijkse leven. Door Brechjes wedervaren krijg je een duidelijk beeld van het dagelijkse leven in Utrecht in die oorlogstijd. Belangrijk is vooral dat wat er met Brechje gebeurt, door Sanne nu te voelen is. Zij voelt dat er iets onaf is, dat er ooit iets gebeurd is dat moet opgehelderd worden. Verbeten bijt ze zich vast in de zoektocht naar Brechje. Tijdens haar zoektocht krijgt de lezer wat archeologische weetjes mee, en kan je stap voor stap volgen welke werkwijze Sanne hanteert om zo’n oud mysterie aan te pakken. Haar passie voor geschiedenis helpt haar in die zoektocht, ze weet waar ze voor sommige zaken terecht kan of wie ze moet aanspreken. Ondertussen wordt ook het personage van Sanne verder uitgediept door haar verliefd te laten worden.
Dit boek is vooral boeiend voor wie graag die samenhang tussen heden en verleden ziet. Je komt heel veel te weten over het dagelijkse leven in de tijd van Brechje, en over Brechje en haar familie. Veel meer dan Sanne en haar vriendin ooit kunnen ontdekken. Dit verhaal biedt een brok geschiedenis in een hedendaags kader, met vooral oog voor de stad Utrecht.

 

Mik Ghys
januari 2010 


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:22 mei, 2011
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010