· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Verloren tijd

 Reeks:

 Emily the Strange

 Auteur:

 Rob Reger, Jessica Gruner

 Aantal blz.

 268

 Illustrator:

 Rob Reger, Buzz Parker

 ISBN:

 9789022324288

 Uitgever:

 Manteau

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Guy Brugmans

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Emily the Strang. The lost days

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 humor, avontuur, mysterie

 Prijs: €

 15,95

 

 

Een meisje zit op een bank in een onbekend stadje en vraagt zich af wie ze is en wat ze daar doet. Ze heeft alleen een schriftje, een potlood en een katapult en uit het schriftje zijn de eerste bladzijden gescheurd. Ze gaat op onderzoek in het stadje, dat Zwartsteen blijkt te heten. Ze belandt in een soort broodjeszaak waar ze van Merel, het meisje achter de toog, een broodje krijgt. Daarna gaat ze verder op zoek naar zichzelf, maar hoe meer ze ontdekt, hoe mysterieuzer alles wordt. Heeft ze iets te maken met de stichtster van deze stad? Wat hebben de vier poezen met haar te maken? Waarom is de aanbidder van Merel gevaarlijk? Maar vooral: kan ze zichzelf terugvinden?

Dit mysterieuze verhaal zit vol vaart en humor. Het zit boordevol onverwachte verrassingen, en net als je denkt dat er schot in de zaak komt, loopt alles weer mis. De auteurs slagen erin om je tot op het einde in spanning te houden. De verklarende bladzijden aan het einde zijn dan ook nodig om de volledige omvang van dit avontuur te kunnen bevatten. Emily ontmoet bizarre personages, er lijkt haast niemand normaal in Zwartsteen. De politie deelt voortdurend boetes uit, die iedereen dan eenmaal per week komt betalen. De klanten van de broodjeszaak brengen er zoveel tijd door dat je je afvraagt of er wel iemand gewoon werkt in die stad. Het is erg boeiend om samen met Emily te ontdekken waar ze allemaal erg goed in is. Haar verhaal kan je volgen door haar notities te lezen, en door de lijstjes die ze geregeld opstelt over diverse onderwerpen. Geregeld schrijft ze ook volledige dialogen neer, om een beter beeld te kunnen geven van een of ander personage. Haar verslag is ook voorzien van (getekende) foto’s en losse illustraties, die net zoals de tekst gebruik maken van zwart en rood.
Dit is een fascinerend en origineel verhaal dat vooral boeiend is door zijn onvoorspelbaarheid. Ik denk dat elke lezer benieuwd uitkijkt naar nieuwe avonturen van deze vreemde Emily.

 

Mik Ghys
januari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010