· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Papier

 Reeks:

 

 Auteur:

 Dirk Bracke

 Aantal blz.

 175

 Illustrator:

 Katrijn Van Giel (foto omslag)

 ISBN:

 9789059083288

 Uitgever:

 Davidsfonds/Infodok

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 14

 Originele titel:

 

 AVI:

 10+

 Thema’s:

 asielzoekers, illegaliteit, uitbuiting, sexcam

 Prijs: €

 16,50

 

 

De jonge Liza moet vluchten uit Albanië, waar zij wordt achternagezeten door gevaarlijke kerels nadat haar vader is ondergedoken.
Na een lange en uiterst moeizame en gevaarlijke reis over Italië en Brussel komt zij terecht in het asielcentrum in Antwerpen.
Daar loopt het leven ook niet van een leien dakje, hoewel de hoop op beterschap zich aandient als Eduart, een andere Albanees, haar voorstelt om haar aan de nodige papieren te helpen.
Maar daarvoor moet zij veel geld betalen, en de manier waarop zij dit kan verdienen is niet zo koosjer: Eduart plaatst haar naakt voor een webcam, van waaruit zij 'hongerige' mannen moet 'bedienen' met al wat zij wensen.
Zo leidt zij een ingewikkeld dubbelleven dat uiteindelijk fataal zal aflopen...

Ook deze keer weer schreef Bracke een harde, op realiteit gestoelde roman over een niet zo voor de hand liggend onderwerp. Zo opent hij voor de lezer een niet gekende wereld waarover je liever leest dan dat je hem zelf zou beleven.
In een voorwoord van Jan Herthogs, de centrumverantwoordelijke van
het Rode Kruis Opvangcentrum Linkeroever, lees je dat Bracke niet over 1 nacht ijs is gegaan met zijn documenteerwerk.
Achteraan, in een nawoord, laat hij Edmond, de jonge vluchteling die hem inspireerde tot dit verhaal, zelf aan het woord.
Je voelt aan deze roman een hoge dosis engagement van de auteur en zijn noodzaak om jongeren te introduceren in maatschappelijke thema's waarover je vaak leest of hoort in de media. De kracht van dit boek is dat het een gezicht geeft aan zovelen die vaak anoniem tot een groep gecategoriseerd worden.
Het verhaal, chronologisch verteld in 19 hoofdstukken, grijpt je aan en sleept je mee. Het balanceert tussen sensatie en realiteit, maar overschrijdt die grens nooit.
Het hoofdpersonage is genuanceerd uitgewerkt. Zij roept in al haar twijfels en daden zowel afschuw als medeleven op.

Kortom, geen grote literatuur, maar een stevig geëngageerd verhaal dat zich vlot laat lezen en dat diepgaande maatschappelijke gesprekken op gang kan brengen.

 

Eric Vanthillo
januari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:17 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010