· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Rovers

 Reeks:

 

 Auteur:

 Emily Diamand

 Aantal blz.

 278

 Illustrator:

 (omslag) Studio Jan de Boer

 ISBN:

 9789044323016

 Uitgever:

 The House of Books

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Hans van Cuijlenborg

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Reavers’ Ransom

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 toekomst, rovers, zoektocht, overstroming,
 vriendschap

 Prijs: €

 14,95

 

 

Terwijl Lilly op zee aan het vissen is, wordt haar dorp overvallen door rovers, die de dochter van de premier ontvoeren. Het dorp wordt zwaar gestraft en Lilly besluit om het meisje te gaan redden. Het wordt een gevaarlijke tocht, met een vreemd en mysterieus juweel waarmee Lilly het meisje wil vrijkopen. Maar hoe geraakt ze bij de rovers? Dan ontmoet Lilly Zeph, de zoon van de rovershoofdman. Die helpt haar, maar om welke reden?

Dit verhaal speelt zich af in de toekomst waarbij een groot deel van Groot-Brittannië is overstroomd door de opwarming van de aarde. Er is een grote catastrofe geweest waarbij alle gekende technologie verloren is gegaan. Mensen leven terug in de tijd van de 18de eeuw, zonder enige luxe, in eenvoudige huizen, in kleine gemeenschappen die weinig contact hebben met de buitenwereld. Toch is er nog Groot Schotland dat wel over technologie beschikt, maar volledig afgesloten is voor andere mensen.
Al wordt het verhaal als “Een grappig, slim en groots avontuur” beschreven in The Times; er vallen toch wel een aantal bemerkingen te maken bij dit verhaal.
De rovers worden als wetteloze zeerovers beschreven, die er slaven op nahouden, die met grote roei/zeilboten op rooftocht gaan en die met bepaalde rituelen nagaan of iemand schuldig is of niet. Lilly mag dat aan den lijve ondervinden. Ze beschikken niet over technologie, maar plots kan iemand met een GSM telefoneren naar de ‘vijand’ – de Schotten – en hebben de rovers raketten gekocht van deze Schotten om er de Engelse schepen mee te bestoken, die dan antwoorden met ouderwetse kanonskogels!
Londen wordt beschreven als een half ondergelopen roversnest waar mensen zich over vlonders moeten verplaatsen en met hoog tij bepaalde delen van de stad niet meer kunnen gebruiken. Iedereen verplaatst zich te voet en er loopt een mengelmoes van roversbenden rond die net als Schotse Clans te herkennen zijn aan hun kledij in een bepaalde kleur. De ‘gewone mensen’  zoals Lilly en haar dorpsgenoten leven onwetend van allerlei gebeurtenissen. Dan is er nog het dochtertje van de premier dat ‘toevallig’ in Lilly’s dorp woont en heeft Lilly een zogenaamde ‘viskat’ die bepaalde bijzondere gaven heeft. Maar daar wordt geen uitleg over gegeven. Alleen dat ze zéér waardevol is en dat de rovers daar eigenlijk naar op zoek waren in Lilly’s dorp. De premier reageert zonder gegronde reden erg tiranniek op de gebeurtenissen in het dorp. En zo zit het hele verhaal vol met allerlei elementen die de geloofwaardigheid van het verhaal onderuit halen.
Lilly is een eenvoudig meisje dat door haar gezonde verstand en logisch denken en handelen kan bereiken wat anderen blijkbaar niet (meer) kunnen. Zeph wordt beschreven als een verwend, wispelturig kereltje dat om de haverklap van stemming wisselt en een heel hoge dunk heeft van zichzelf.
De illustratie op de omslag doet vermoeden dat het om een zeeroververhaal gaat – een doodskop, een blank zwaard – maar het afgebeelde schip lijkt eerder op een luxejacht dan op een eenvoudig vissersbootje waarmee Lilly vaart.
Een verhaal waarbij de lezer liefst niet teveel nadenkt en zich gewoon laat voortdrijven op de avonturen van Lilly.

 

Pol Van Damme
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:16 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010