· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Jeremy Fink en de sleutel tot het bestaan

 Reeks:

 

 Auteur:

 Wendy Mass

 Aantal blz.

 284

 Illustrator:

 (omslag) Gary S. Chapman / Getty Images

 ISBN:

 9789047702252

 Uitgever:

 Lemniscaat

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 Engels: Annelies Verhulst

 Leeftijd:

 + 12

 Originele titel:

 Jeremy Fink and the Meaning of Life

 AVI:

 9+

 Thema’s:

 zin van het leven, zoektocht, vriendschap

 Prijs: €

 15,95

 

 

Jeremy ontvangt met de post een houten kistje dat zijn vader had klaargemaakt voor zijn 13de verjaardag. Het kistje is voorzien van een bijzondere inscriptie. Zijn vader is echter overleden en het kistje komt van een advocatenbureau. Helaas is men daar bij de verhuis van het kantoor de sleutels kwijtgeraakt die nodig zijn om het kistje te openen. Samen met zijn ondernemend buurmeisje Lizzie gaat Jeremy op zoek naar de sleutels. Ze zoeken op rommelmarkten en gaan zelfs inbreken in het verlaten advocatenkantoor. Maar daar worden ze opgepakt en krijgen ze een taakstraf. Hoe kunnen ze nu verder zoeken naar de sleutels? Het loopt heel anders dan ze hadden verwacht.

Dit heerlijke feelgood-verhaal leest heel vlot en is bijzonder grappig en herkenbaar. Jeremy en Lizzie kennen elkaar al heel lang - zijn samen opgegroeid - maar ze zijn wel elkaars tegenpolen. Jeremy is weinig avontuurlijk en houdt niet van onverwachte of niet voorbereide gebeurtenissen. Hij houdt van rust en zekerheid en zuigt als het ware informatie op door heel erg veel te lezen. Lizzie daarentegen is een vat vol energie die er niet voor terugdeinst om heel New York te doorkruisen om haar doel te bereiken. Zij reageert heel impulsief en intuďtief op dingen die gebeuren. Jeremy heeft altijd veel tijd nodig om vooral zichzelf te overtuigen dat wat hij gaat doen geen onverwachte gevolgen zal hebben. Hij overdenkt ook wat hij aan het doen is en zeker nu op het kistje de inscriptie vermeldt dat het ‘de zin van het leven’ bevat, piekert hij daar zelf heel wat over. Lizzie denkt daar veel minder over na. De verschillende personen die beide jongeren ontmoeten geven hun eigen idee mee over de zin van het bestaan, waardoor de jongeren er heel wat over te weten komen.
Maar hoe verder het verhaal vordert, hoe meer beiden evolueren. Jeremy verlegt zijn grenzen door dingen te doen die hij daarvoor onmogelijk zou durven en Lizzie op haar beurt begint meer en meer na te denken. Toch kunnen beiden – hoewel ze elkaar door en door kennen – elkaar toch nog verrassen door anders te handelen dan de andere zou verwachten.
Het verhaal is heel luchtig opgevat maar bevat toch een hele resem uitspraken die de lezer zelf ook aan het denken zet over zijn/haar eigen bestaan.
Daarenboven heeft het verhaal een erg origineel en heel onverwacht slot in petto, waarmee Jeremy bewijst dat hij zijn kindertijd ontgroeid is en op eigen benen in het leven staat.
Een heel optimistisch verhaal met heel wat grappige momenten maar met heel wat doordenkers die de lezer beslist niet onbewogen laten.
Een aanrader!

 

Pol Van Damme
januari 2010


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010