· Pluizuit leest en bespreekt kinder-en jeugdboeken ·

 

 Titel:

 Het zwijgen van de vossen

 Reeks:

 

 Auteur:

 Mario Van Brakel

 Aantal blz.

 136

 Illustrator:

 (omslag) Studio Clavis

 ISBN:

 9789044811582

 Uitgever:

 Clavis

 uitgavejaar

 2009

 Vertaler uit…:

 

 Leeftijd:

 + 13

 Originele titel:

 

 AVI:

 8

 Thema’s:

 vriendschap, natuur, pleeggezin

 Prijs: €

 14,95

 

 

Maarten komt met zijn pleegouders in een heel landelijke buurt wonen omgeven door  een uitgestrekt heidegebied. Hij maakt kennis met de eigenzinnige Anna. Zij neemt Maarten mee op haar tochten door het bos. Maar Anna vertelt Maarten niet meteen alles en Maarten kan haar denkpatronen soms moeilijk volgen. Hij is geduldig en ontdekt zo het ‘échte’, en ook de vossenjongen.

Dit raadselachtige en mysterieuze verhaal heeft een aantal dubbele bodems en doordenkers die door ervaren lezers kunnen gevonden en gesmaakt worden.
Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van Maarten. Hij worstelt met een probleem uit het verleden en kan of wil zich dat niet meer herinneren. Hij is nogal op zichzelf aangewezen – er wordt hem nooit iets in de weg gelegd, soms tot zijn eigen ergernis – maar zijn pleegouders willen hem wel laten aanvoelen dat hij een verantwoordelijkheid heeft ten opzichte van hen. Het is niet altijd duidelijk wat er precies in hem omgaat en waarom hij bepaalde dingen denkt of doet. Daarnaast is er Anna, een eigenzinnig meisje dat alles kan doen waar zij zin in heeft en dat is meestal rondtrekken in de uitgestrekte bossen rondom haar woning. Zij neemt Maarten op sleeptouw en brengt hem in situaties waarin hij zelf een besluit moet nemen en waardoor hij zichzelf en de wereld rondom hem beter leert begrijpen.
Toch is het een wat bevreemdend verhaal. De volwassenen zijn wel aanwezig maar bemoeien zich niet met de bezigheden van de jongeren. Schoolgaan of contact met andere jongeren komt niet voor, op één héél bijzondere jongen na.
De verstoken herinneringen van Maarten krijgen weinig aandacht en zijn niet echt duidelijk. Ook zijn houding tegenover Anna is niet helder en zijn ontmoeting met de vreemde jongen roept meer vragen op dan antwoorden. De lezer moet echt tussen de regels door kunnen lezen om de denk- en handelswijze van Maarten te doorgronden.
Ook de titel draagt bij tot die vreemde sfeer.
Een verhaal dat de aandacht van minder grage lezers zou kunnen verliezen.

 

Pol Van Damme
december 2009


Ons mailadres:pluizuit@hotmail.com
Recensie gepubliceerd of aangepast op:11 januari, 2010
Legal disclaimer.Copyright Pluizuit 2010